Economia

Hisenda

impostos

Rajoy prorrogarà l'impost de patrimoni i apujarà l'IBI

Les mesures busquen augmentar la recaptació per assolir l'objectiu de dèficit reclamat des de Brussel·les

Se sumen a les retallades de 5.000 milions que haurà d'afrontar el pròxim govern

El govern espanyol en funcions s'ha compromès amb Brussel·les a prorrogar l'impost de patrimoni, una mesura amb un impacte de 1.300 milions d'euros a partir del 2017, i a la possibilitat d'aplicar coeficients incrementats de l'impost sobre béns immobles (IBI) per contribuir al compliment de l'objectiu de dèficit del 3,1% compromès per al 2017.

Així figura en el pla pressupostari que l'executiu en funcions va enviar dissabte a Brussel·les, que a la pràctica suposa una pròrroga del pressupost del 2016, a més de diverses mesures per portar el dèficit fins al 3,6% l'any que ve, encara cinc dècimes per sobre del reclamat per Brussel·les, i tancar aquest exercici amb el 4,6% compromès.

Més concretament, l'executiu de Rajoy proposa per complir l'objectiu de dèficit no bonificar l'impost de patrimoni. La recaptació per aquesta figura s'habilita any rere any en la llei de pressupost de l'Estat, que cancel·la la bonificació del 100% introduïda el 2011, però en no haver-hi pressupost aquesta cancel·lació desapareixeria, encara que s'han posat els mecanismes legals perquè això no sigui així.

Tancar l'aixeta

Igualment, el govern en funcions planteja a Brussel·les la possibilitat d'aplicar coeficients incrementats de l'IBI, que es regulen any rere any en la llei de pressupost de l'Estat. Els canvis en l'IBI són competència dels ajuntaments, si bé l'executiu de l'Estat proposa aquesta mesura per augmentar la recaptació.

Juntament amb aquestes dues mesures el govern en funcions informa la Comissió en el pla remès dissabte de l'avançament del pagament fraccionat de l'impost de societats aprovat el 30 de setembre per recaptar 8.300 milions d'euros. Igualment, envia l'informe d'acció efectiva que resumeix les mesures adoptades per aconseguir el compliment del dèficit del 4,6% d'aquest exercici, com ara l'acord de no-disponibilitat de despesa de 2.000 milions d'euros, l'avançament al juliol del tancament pressupostari del 2016 i el ja citat pagament fraccionat de l'impost de societats.

No obstant això, com a resultat de les projeccions d'ingressos i despeses realitzades en un escenari “sense canvi de polítiques públiques” per la situació d'interinitat de l'executiu, el dèficit estimat per a l'any que ve pel govern en funcions és del 3,6% del PIB, cinc dècimes per sobre de l'objectiu del 3,1% fixat en el marc del procediment per desviació excessiva del pressupost. D'aquesta manera, el pròxim govern haurà d'aprovar mesures d'ajustament per import de 5.000 milions per quadrar les xifres del dèficit públic de l'any que ve.

LA XIFRA

3,1
per cent és el dèficit imposat per la CE per a l'any que ve a l'Estat, que tancarà el 2016 en el 4,6%.

Báñez amb els agents socials

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez, es reunirà avui a la tarda amb sindicats i empresaris per tractar la sentència europea que insta l'Estat a equiparar les indemnitzacions dels contractes interins amb els dels indefinits, i que va ser ratificada posteriorment pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM). A la trobada estan citats els secretaris generals de CCOO i la UGT, Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez, i els presidents de la CEOE i Cepyme, Joan Rosell i Antonio Garamendi, respectivament. La sentència del Tribunal de la UE defensa que no existeixen “raons objectives” que justifiquin una diferència de tracte entre treballadors amb contracte temporal i treballadors amb contracte fix en relació amb les indemnitzacions per la fi del contracte. Báñez ha subratllat que a l'hora de traslladar la sentència s'ha de donar seguretat a les empreses i protecció als treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona