Economia

La cimera entre la UE i el Canadà, a un pas d'ajornar-se

Valònia reitera el seu rebuig a l'acord comercial amb el país nord-americà

El vet del Parlament de Valònia a l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea(UE) i el Canadà impedeix que Bèlgica, com a estat, signi el pacte, i podria obligar les institucions europees a suspendre una important cimera amb el país nord-americà prevista per aquest dijous. “No estem en disposició de firmar el CETA”, va admetre ahir el primer ministre belga, Charles Michel, tot assegurant que, tot i que “el govern federal, la comunitat germanòfona i Flandes diuen sí, Valònia, el govern de la ciutat de Brussel·les i la comunitat francòfona diuen no. A Bèlgica, els parlaments regionals han de donar la seva autorització al govern federal per signar acords com ara el CETA.

Valònia, amb una població de 3,6 milions d'habitants, vol que l'acord de lliure comerç amb el Canadà, el més ambiciós negociat fins ara per la UE, tingui una major protecció dels drets laborals, mediambientals i dels consumidors. El CETA preveu l'eliminació de gairebé la totalitat dels aranzels en el comerç entre el Canadà i la UE, i els seus defensors asseguren que faria augmentar un 20% els intercanvis. El vet de Valònia al CETA ha generat crítiques entre els partits més grans del Parlament Europeu, especialment en el grup popular, però s'ha vist amb optimisme des de les esquerres, que s'oposen a aquest tractat de lliure comerç i també al TTIP, que es negocia amb els EUA.

Per altra banda, els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall i Ernest Urtasun van enviar la setmana passada una carta conjunta a la comissària de Comerç de la UE, Cecilia Malmström, en què la informaven que el Parlament de Catalunya, en una votació del 6 d'octubre passat, també es va mostrar en contra de la signatura del CETA i va demanar que s'aturessin les negociacions del TTIP, l'acord entre la UE i els Estats Units.

L'opinió municipal

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, es va manifestar dijous passat a Brussel·les en contra del CETA, juntament amb altres representants municipals d'arreu d'Europa, i va expressar el suport de Barcelona a Valònia. Pisarello va afirmar que criticar el CETA és “reivindicar la sobirania municipal”, ja que, segons ell, l'acord negociat amb el Canadà posa en risc el petit comerç i la independència dels ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona