Economia

municipal

pla de govern

El govern de Girona imposa la majoria en el ple d'ordenances

El PP s'ha abstingut i ERC, la CUP i C's hi han votat en contra

L'oposició les qualifica de “poc ambicioses” i tots els grups critiquen el PSC, a qui acusen de no haver-hi deixat empremta

El ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar ahir inicialment amb els vots a favor de l'equip de govern (CiU i el PSC) les ordenances per al 2017, “unes ordenances que han congelat taxes i impostos per cinquè any consecutiu per no gravar l'economia de les famílies”, segons va afirmar la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas. La proposta no va rebre l'aval de cap de les forces de l'oposició i només el PP es va abstenir, anunciant que presentarà al·legacions “per arribar a acords i crear diàleg”, i va donar així un “vot de confiança” per al període de negociació que s'obre a partir d'ara. La resta de forces (ERC, la CUP i C's) hi van votar en contra.

“Les ordenances per al 2017 estan marcades per la contenció fiscal”, va dir ahir Planas, que va assegurar que s'ha pensat en “el benefici del ciutadà” i per això s'hi han incorporat mesures socials entre les quals hi ha l'equiparació de les famílies monoparentals amb les famílies nombroses en el pagament de l'IBI (això sí, en aquest cas, a través de subvencions).

Les taxes presenten algunes novetats com ara l'exempció del pagament en els rodatges cinematogràfics i sessions fotogràfiques que serveixin per promocionar la ciutat; l'exempció del pagament de la zona blava o verda per als vehicles elèctrics; la bonificació del 50% en l'ampliació dels locals, i s'ha creat una taxa especial per regular els esdeveniments al parc de la Devesa.

Els grups de l'oposició no han quedat satisfets amb les noves ordenances i van retreure a l'equip de govern que no ho hagi aprofitat per reduir la pressió en impostos com ara l'IBI o bé, per exemple, bonificant una part de la taxa d'escombraries als ciutadans que facin ús de la deixalleria. Per Concepció Veray (PP), aquestes ordenances “semblen les mateixes que les del senyor Puigdemont, amb petits retocs”, i la regidora de C's, Míriam Pujola, va afirmar: “Les veiem poc ambicioses i continuistes.”

La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va assegurar que “congelar impostos i taxes és fer populisme, perquè la crisi no ha afectat tothom de la mateixa manera”, i va reclamar progressió fiscal. També va qüestionar que les exempcions o bonificacions s'apliquin igual “tant en el cas de grans multinacionals com de petites empreses”.

En la mateixa línia també es va expressar la portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca. “Aquestes ordenances van a favor del fort i en contra del dèbil”, va dir.

Crítica al PSC

Durant la tanda d'intervencions, tots els grups de l'oposició van aprofitar el torn de paraula per criticar el PSC. Als socialistes, els van retreure que no haguessin imprès a les ordenances del 2017 les diferents mesures socials que defensaven quan eren a l'oposició. “El seu sí a aquestes ordenances és un sí polític, que demostra que l'Ajuntament funciona amb dos compartiments estancs”, va retreure Roca.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, es va defensar dient que la llei és una “cotilla important” que impedeix tirar endavant diverses modificacions, i que si ho fessin acabarien quedant en “paper mullat” o bé serien tan sols un foc d'encenalls. La portaveu del PSC va comentar, a més, que d'ençà que va passar a l'equip de govern han començat a fer camí per impulsar les diferents mesures que defensaven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)