Economia

Serra i Todó aniran a judici pel cas Catalunya Caixa

L'Audiència de Barcelona confirma els indicis delictius pels sobresous aprovats quan l'entitat rebia diners públics

L'Audiència de Barcelona ha ratificat que l'expresident i l'exdirector general de Catalunya Caixa, Narcís Serra i Adolf Todó, respectivament, siguin jutjats per un delicte d'administració deslleial en aprovar-se el 2010 uns sobresous quan l'entitat estava en crisi i era mantinguda amb diners públics.

A més, 39 membres del consell d'administració que van aprovar aquest increment salarial també seran jutjats. Ara, la fiscalia anticorrupció, i les acusacions populars –entre aquestes, la CUP– han de presentar els seus escrits en què fixen les penes que els demanen. Les defenses de la majoria de processats mantenen que no sabien que incomplissin cap norma, que l'acord, aprovat el 13 d'octubre del 2013, era per igualar salaris entre directius, arran de la fusió de les tres entitats –Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa–, i que l'augment acordat era del 4,70%.

En la resolució, coneguda ahir i pendent des de fa quasi dos anys, la secció 21 avala la resolució del titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, el qual afirma que els processats “amb aparent abús del seu càrrec i per perjudici de l'entitat, van aprovar increments de les retribucions salarials dels seus màxim directius que no s'adeien amb la situació real de l'entitat i l'entorn de la greu situació de crisi econòmica per la qual travessava.”

El tribunal recorda que, l'any 2010, l'entitat va aprovar un expedient de regulació d'ocupació que va afectar més de 1.300 persones, que es va ampliar després a 300 treballadors més. També detalla que el Banc d'Espanya, per garantir la viabilitat, va autoritzar la fusió de les entitats, i que va necessitar 1.250 milions d'euros, quantia que va anticipar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

En aquest context, Todó –segons l'Audiència– va obtenir un increment del seu salari fix en tres anys de 212.000 euros, i la retribució variable va incrementar-se un 35%. El director general adjunt, Jaume Masana, també va veure com s'incrementava el seu salari entre un 35% i un 45% per acord del consell d'administració del 19 de gener del 2010. Després, amb la injecció de diners públics, l'octubre del 2010, es va aprovar un nou augment per al 2011. Per tot això, l'Audiència de Barcelona confirma que hi ha indicis per dur-los a judici i ratifica la resolució del 5 de març del 2015, en què el jutge instructor desestimava els recursos dels acusats.

LA XIFRA

41
processats
formen el cas Catalunya Caixa. Són els membres del consell que van aprovar els increments de sou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona