Economia

Primera condemna a VW pels motors dièsel

El jutjat de primera instància número 12 de Valladolid ha dictat la primera sentència condemnatòria a l'Estat espanyol al grup Volkswagen (VW) pel cas de la manipulació dels motors dièsel. Així, el fabricant de cotxes haurà d'indemnitzar amb 5.006 euros a un afectat que va comprar al maig del 2013 un model Q5. D'aquesta manera, el jutge dóna la raó en la sentència –que VW ja ha anunciat que recorrerà– a un client que va adquirir un Audi model Q5 per valor de 50.065 euros en un concessionari oficial de la marca a Valladolid, i que és un dels afectats per la instal·lació fraudulent que permet alterar les emissions contaminants.

En la sentència, el jutge entén que el grup VW va infringir els deures de bona fe que suposa la pèrdua de confiança del consumidor, que afecta a molts conductors i que implica un “engany” a les autoritats de control amb incidència, a més, en un bé públic com és el medi ambient. Així, el jutge insisteix que el cotxe adquirit pel client ha suposat un incompliment parcial d'allò comprat. I aquesta conducta, continua el magistrat, infringeix els deures de “bona fe” en el compliment de les obligacions que són pròpies a l'empresa i que afecta al consumidor en diversos sentits.

Així, adverteix que aquesta manipulació implica un “engany” a les autoritats de control i al públic en general, “donat que no sembla raonable que una marca de prestigi de VW consideri acceptable dur a terme mencionades pràctiques enganyoses com una cosa pròpia de la seva activitat empresarial i en el tràfic jurídic”, recull la sentència.

A més, el jutge indica que resulta “raonable” que el consumidor no vulgui assumir la reparació efectuada per la pròpia empresa. La sentència, doncs, condemna VW a pagar al client 5.006 euros o, el que és el mateix, el 10% del preu d'adquisició de l'automòbil manipulat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona