Economia

Catalunya lidera la reducció de l'atur i té una taxa del 14%

La desocupació baixa en 51.100 persones i els aturats són 552.500

A l'Estat són les millors dades en set anys

L'atur va continuar baixant a Catalunya durant el tercer trimestre de l'any i ho va fer de manera més intensa que en altres territoris, segons l'Enquesta de Població Activa publicada per l'INE, l'institut d'estadística espanyol, i que recull l'activitat generada els mesos de juliol, agost i setembre. De fet, Catalunya va liderar una caiguda força significativa per al conjunt de l'Estat espanyol, ja que han estat els millors resultats dels últims set anys. Així, la taxa d'atur catalana va baixar fins al 14,63% (l'espanyola està en el 18,91%) i el nombre d'aturats es va reduir en 51.100 persones i deixa una xifra total de 552.500 treballadors sense feina. D'ocupats en va registrar 42.700 més. Així, cal recordar que la taxa d'activitat està en el 61,97% i el nombre de persones ocupades és de 3,223 milions. A l'Estat, la taxa d'activitat és del 59,28%.

Malgrat la millora significativa de les dades, el govern català insistia ahir a no caure en el conformisme, i el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, recordava que “la recuperació dels llocs de treball no sempre va acompanyada de la qualitat”. La indústria no ha sabut generar tanta ocupació com els serveis. Ginesta es mostrava convençut que “Catalunya és capaç d'elaborar el codi català de treball, amb plenes competències, que li permetria millorar el mercat de treball, i ajudar les empreses a crear més llocs de treball, estables, i fer sostenible el nostre sistema de pensions”.

Entre d'altres, destaca el fet que l'atur castiga més les dones, amb una taxa del 15,43% respecte del 13,91% registrat pels homes. Les diferències també són clares per territoris, amb una taxa d'atur del 9,3% a Lleida i del 18,13% a Tarragona, mentre que Girona i Barcelona estan en el 14,61% i el 14,54%.

LA FRASE

Les xifres són quantitativament positives però qualitativament negatives
Josep Ginesta
Secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies

La recuperació és lenta i insuficient per a les dones

Malgrat que el mercat laboral millora els seus indicadors trimestre a trimestre, el cert és que hi ha algunes dades que provoquen la inquietud dels experts. Són, per exemple, les que fan referència a l'ocupació per sexes. Per la professora d'Esade Àngels Valls, la reducció de l'atur se centra sobretot en les dones que deixen el mercat laboral per passar a inactives, un fet que es dóna en un 36,4% dels casos en el conjunt de l'Estat. De fet, si la diferència entre la taxa d'atur masculina i la femenina és d'un punt i mig (13,91% dels homes front del 15,43% de les dones), en la taxa d'activitat la bretxa és encara major, amb una taxa del 67,06% en els homes i del 57,19% en les dones. El sindicat CCOO alertava ahir que “la recuperació és lenta i insuficient per a les dones”.

Per la seva banda, la UGT posava el focus en l'atur de llarga durada, ja que són 311.400 les persones que fa més de dos anys que busquen feina, 259.200 més que abans de la crisi. “Catalunya s'allunya de la recuperació sostenible i del canvi del model productiu, crea ocupació precària en el sector dels serveis i destrueix llocs de treball a la indústria”, avisava.

Les patronals valoraven la recuperació del mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries