Opinió

Impacte econòmic de l'acció exterior

Catalunya i l'acció exterior de la Generalitat demostren que amb molt pocs recursos estan aconseguint uns resultats econòmics espectaculars. Vegem algunes dades. Seguim liderant les exportacions (representen el 25,5% del total d'Espanya) i el turisme (21% del total de turistes estrangers que arriben a Espanya). Les dades d'inversió estrangera també són molt favorables. En 2015, la inversió internacional a Catalunya va créixer un 57%. En aquest any va captar el 71% de les inversions en capital risc de tot l'Estat espanyol. I, recentment, el FDI Financial Times ha destacat que som la millor regió del sud d'Europa per a la inversió estrangera. I dia a dia, anem veient que empreses com Tesla, Amazon, Volkswagen, etcètera, comuniquen la seva decisió d'instal·lar aquí seus i altres inversions. Per tant, la dimensió internacional de l'economia catalana avança a un ritme molt important. Això és el resultat de molta feina feta per la Generalitat a través de les delegacions del Govern a l'exterior, ACCIÓ i l'Agència Catalana de Turisme, entre d'altres organismes, i també les empreses i institucions com cambres i gremis.

Per tal d'avaluar l'eficiència, podem comparar els resultats amb els costos. Segons el Tribunal de Cuentas espanyol, entre 2011 i 2014 Catalunya va gastar en política exterior 202 milions d'euros (Andalusia en va gastar 499 i el País Basc, 242). Cal recordar que, el 2015, les exportacions d'Andalusia varen ser de 25.024 milions d'euros, mentre que al País Basc varen ser de 22.021 milions i a Catalunya, de 68.839 milions. La despesa en acció exterior inclou també les delegacions del govern a l'exterior (les famoses ambaixades) que el 2015 van disposar de 44 treballadors i un cost total inferior a 5 milions d'euros. Com a referència podem recordar que el Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación espanyol, que lògicament està a tot el món i amb moltes més competències, disposa d'un total de 5.631 treballadors.

Aquestes dades posen de relleu que l'acció exterior catalana està donant molt bons fruits i amb un pressupost molt reduït. Atesa la importància de la internacionalització per a l'economia i el benestar de la població cal seguir amb la bona feina i augmentar el pressupost per arribar més lluny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona