Economia

Treuen 9.500 milions més del fons de reserva per poder pagar les pensions

El Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social decideix tornar a recórrer a la guardiola d'emergència per respondre als pagaments del desembre

El govern espanyol del Partit Popular s'ha vist obligat a treure 9.500 milions més del fons de reserva per destinar-los a la Seguretat Social i poder afrontar d'aquesta manera el pagament de les pensions. La mesura, anunciada ahir pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, s'ha dut a terme per satisfer el pagament de les assignacions ordinàries corresponents al mes de desembre i també la paga extraordinària. D'acord amb el comunicat emès ahir pel ministeri, el fons de reserva ha quedat així amb 15.915 milions d'euros, una xifra equivalent al 48% del PIB.

Oficialment, la nova quantitat d'emergència es finançarà en la seva major part gràcies als rendiments obtinguts per les inversions del propi fons, però la notícia posa una altra vegada en evidència els problemes de liquiditat que arrossega la Seguretat Social d'ençà que es van agreujar la crisi econòmica i la desocupació. El fons de reserva va ser creat l'any 2000, en plena bombolla immobiliària, amb l'objectiu de constituir reserves que permetessin compensar els efectes negatius dels cicles econòmics i garantir l'equilibri financer del sistema, en compliment del Pacte de Toledo.

Números vermells

El fons va arribar a tenir acumulats més de 66.800 milions d'euros a finals del 2011, el primer any que la Seguretat Social va entrar en números vermells arran de la crisi. El 2012 va ser el primer en què el Ministeri d'Ocupació, ja en mans del PP, va trencar la guardiola per satisfer dues pagues extraordinàries, la de l'estiu i la de Nadal. Per evitar que aquesta pràctica pugui posar veritablement en risc els diners guardats la llei estableix un límit, que va quedar temporalment suspès el 2012. Les dades indiquen que actualment la Seguretat Social és incapaç de recuperar el bon ritme d'ingressos d'èpoques anteriors i que probablement aquest any superi el dèficit en 18.000 milions. En aquest sentit, les negociacions obertes entre el PP i el PSOE en matèria econòmica podrien incloure també un pacte per a la pujada de les cotitzacions laborals per tal de dotar de més recursos la Seguretat Social. Apujar els límits màxims de la cotització obriria l'aixeta a noves aportacions i permetria alleugerir les actuals tensions de tresoreria, però tot continuaria depenent de la recuperació laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona