Economia

L'atur torna a pujar, ara un 1%, tocat per l'estacionalitat

El nombre de desocupats al novembre creix en 4.573 persones i són ja 462.979 els inscrits als serveis d'ocupació

La construcció i la indústria registren un millor comportament que els serveis

Les darreres fuetades de la temporada turística es tornen a sentir en les estadístiques laborals, aquesta vegada amb l'increment de l'1% de l'atur corresponent al mes de novembre, que es tradueix en 4.573 desocupats més. La xifra de persones sense feina és ja de 462.979 i ha anat pujant cada mes des que al juliol es van registrar 441.016 desocupats. A l'Estat espanyol, l'atur també ha pujat, un 0,66%, 24.841 persones aturades més, segons les estadístiques oficials facilitades ahir pel SEPE, el Servei Públic d'Ocupació Estatal, organisme dependent del ministeri.

“La reducció de l'atur s'alenteix per l'alta dependència de l'economia catalana dels sectors estacionals”, justificava ahir el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta. “El 80% de les persones que s'han registrat a les oficines de treball vénen de l'hostaleria, i el 70% de les demarcacions de Girona i Tarragona. A la indústria i la construcció, l'atur ha baixat”, va resumir.

Justament, les estadístiques indiquen un millor comportament d'aquests dos sectors. Respecte al mes anterior, en la construcció les xifres de l'atur s'han reduït un 1,7%, 782 persones aturades menys, i en la indústria un 0,8%, 432 persones aturades menys. Per contra, en els serveis hi ha 5.112 persones aturades més (un 1,6% més). Amb dades interanuals, però, tots els sectors noten una millora i un descens de l'atur.

Pel que fa a les demarcacions catalanes, l'atur creix un 4,13% mensual a Girona i un 2,69% a Tarragona, i a Lleida i Barcelona ho fa de manera més moderada i creix un 2,14% a Lleida i un 0,24% (809 persones) a Barcelona.

El secretari general de la Cecot, David Garrofé, qualificava de “dolentes” les xifres de l'atur i confiava que al desembre es podran corregir. Amb tot, valorava de forma positiva l'evolució de la indústria, “un sector que aporta un alt valor afegit a l'economia. Alhora, Garrofé va destacar els registres positius dels menors de 25 anys, ja que en els últims dotze mesos l'atur en aquesta franja d'edat ha disminuït en 41.508 persones, és a dir, un 11,3%, un percentatge superior a la mitjana general (8,66%).

Pimec encara fa una lectura ambivalent de les dades i, tot i que es felicita per la reducció generalitzada en les taxes interanuals, reconeix que les dades del novembre “mostren un refredament respecte a les taxes de reducció observades en els darrers mesos”, la qual cosa “pot ser un indicador d'un refredament en la millora d'un problema tan important com el de l'atur”. Amb tot, la patronal considera que hi ha una “consolidació de la millora econòmica”. La patronal de les agències privades de col·locació, Asempleo, lamentava que l'evolució del mercat de treball espanyol “estigui condicionada pels desequilibris que es produeixen en sectors amb una alta temporalitat i de forma especial pel turisme”. “No podem tenir tanta dependència dels sectors estacionals, malgrat la riquesa que aporten al país, perquè això genera altes fluctuacions d'entrades i sortides de persones de les llistes de l'atur”, assegurava ahir Josep Ginesta.

La patronal CEOE recordava que el mes de novembre és tradicionalment desfavorable per a l'ocupació.

LES FRASES

La reducció de l'atur s'alenteix per l'alta dependència de l'economia dels sectors estacionals
Josep Ginesta
secretari de treball generalitat
Perpetuem un mercat precari amb contractes temporals, parcials i de curta durada
Laura Pelay
portaveu de la ugt

“La recuperació, un miratge”

“Els quatre mesos consecutius d'augment de l'atur demostren que la recuperació econòmica és un miratge”, afirma el sindicat UGT, que assegura, en un comunicat, que “continuem perpetuant un mercat de treball precari amb contractes temporals, parcials i de curta durada que no acompanyen els discursos triomfalistes del govern de recuperació econòmica”.

Tampoc CCOO pot fer una lectura positiva de les estadístiques. Pel sindicat, “malauradament, la reducció de l'atur respecte a fa un any no es tradueix en ocupació. L'efecte desànim i la no-renovació de la demanda evidencien la poca confiança de les persones treballadores per trobar una feina”, i assegura que al novembre “hi ha entorn de 204.000 persones aturades més que el 2007”. Els joves i les dones en surten més malparats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona