Un estudi constata que les empreses gironines preveuen una caiguda de la facturació del 17%

L'Observatori de Noves Tecnologies ha enquestat directius de 464 companyies

Les línies generals de l'estudi es van presentar en el darrer Fòrum de Noves Tecnologies i un any després ja hi ha resultats. El treball, que es titula Anàlisi de la productivitat i la competitivitat a l'empresa gironina, no se centra només en l'ús de les noves tecnologies, sinó que fa una anàlisi acurada de la situació actual i de com el context econòmic afecta les empreses.

Segons va explicar ahir el professor d'estudis d'economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i director de la investigació de l'estudi, Joan Torrent, s'ha agafat una mostra de 464 empreses de les comarques gironines, de tots els sectors i de diverses dimensions. S'ha posat de manifest que en el 95% dels casos són petites empreses i que els resultats disten molt de ser optimistes. A més de la previsió de la caiguda del 17% en facturació i del 10% de la productivitat, es posa de manifest que només un 20% de les empreses fan un ús «avançat» de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC). Torrent especifica que en aquest cas s'entén per «avançat» que una empresa estigui connectada a internet, disposi de plana web pròpia i faci comerç electrònic, per comprar o vendre.

L'estudi que s'ha elaborat també posa de manifest que un 80% de les empreses perceben l'actual situació econòmica com a «molt o força desfavorable» i un 60% mantenen que el principal problema són les restriccions que hi ha de finançament. En un 60% dels casos també consideren un problema els tràmits amb l'administració que s'han de fer. L'apartat de recerca i desenvolupament, en canvi, no preocupa gaire en aquests moments els empresaris, segons va indicar Torrent. «Només un 4% diuen que han de fer més recerca i desenvolupament», va destacar.

Model «inadequat»

L'investigador Joan Torrent considera que la caiguda del 10% de la productivitat es deu al fet que «un 80% de les empreses tenen un model de creixement inadequat». Per Torrent, cal «fer un ús adequat de les noves tecnologies, una aposta per una formació adequada i continuada dels treballadors i noves formes d'organització que permetin la flexibilitat».

«Ens hem d'oblidar del Girona rai i tot s'ha de capgirar com un mitjó. S'ha de pensar que hi ha molta feina a fer en lideratge, tecnologia, implicació de tots els agents en el foment del creixement, més connexió entre empreses i universitat i una formació adequada», remarca Torrent. Els resultats es publicaran en un llibre, que es vol que serveixi per intentar buscar solucions i trobar un camí adequat per sortir de la crisi.

Les noves tecnologies

En el Fòrum de Noves Tecnologies, organitzat per l'associació de noves tecnologies Aenteg, que es va fer ahir a l'hotel Carlemany de Girona, hi van participar experts destacats del sector. El director general de Microsoft a Catalunya, Carles Grau, va manifestar la necessitat de fer ús de les TIC com a vehicle de competitivitat i va fer un repàs de l'experiència d'aquesta empresa. En la jornada també hi va participar Enric Colet, llicenciat en ciències empresarials i màster en direcció d'empreses per Esade, i es va fer un col·loqui sobre com es poden millorar els negocis de les petites i mitjanes empreses amb les TIC i com poden afectar aspectes com ara l'eficiència, l'agilitat, la productivitat, les despeses, les vendes i la competitivitat. La inauguració del fòrum va anar a càrrec del president d'Aenteg, Joan Ribas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona