Economia

Finances

La xarxa empaita la banca

Facebook irromp a Europa amb una aplicació per fer pagaments entre particulars a través de la seva missatgeria instantània

El sector, que fa temps que es rearma contra aquesta competència, alerta sobre la gestió de les dades

Facebook ja té permís per actuar a Europa com a intermediari per a transaccions amb diner electrònic entre els usuaris. La gran xarxa de Mark Zuckerberg ja opera amb aquesta versió de pagaments en línia als Estats Units i, a partir d'ara, té permís per posar-la en marxa a Europa, gràcies a una llicència que li ha concedit el Banc Central irlandès. La normativa europea permet que, posant un peu en un dels estats membres, l'empresa tingui permís per operar a tota la UE només a condició de comunicar-ho oficialment a cada país on vulgui fer negoci. Aquesta novetat permetrà des de transferències entre particulars fins a compres en línia, adquisició d'entrades per a espectacles i altres operacions similars.

El funcionament del sistema de Facebook, Payments International, que és el nom oficial de l'operador i que ja consta com a entitat autoritzada pel Banc d'Espanya, és força senzill. L'usuari ha d'instal·lar l'aplicació de missatges instantanis anomenada Facebook Messenger i associar-hi una targeta de crèdit. Per fer pagaments, caldrà tenir el xat obert, seleccionar en el menú l'opció d'operar i escriure la quantitat que es vol abonar.

Només a l'Estat espanyol, on la banca fa anys que acumula calamitats i que paga errors antics, Facebook té més de vint milions d'usuaris potencials. ¿La banca tradicional està preparada per a la irrupció dels gegants de la xarxa en un negoci que fins fa poc gestionaven pràcticament en exclusiva? Joan Anton Ros, professor de l'escola de negocis Eada, creu que es tracta d'una “amenaça important” des del punt de vista de la competència. Amb tot, l'entrada en escena de titans de la grandària i l'abast de Google, Amazon i Facebook està assumida pel sector financer, que no quedarà quiet, i que ja fa temps que es reestructura per entomar els canvis d'escenari sense gaires danys. Fa anys –tots els anys que ha durat la crisi– que està aprimant estructures i, més recentment, adaptant-se a “la tendència a la desaparició del bitllet en favor del diner de plàstic”, apunta Ros.

Per Anna Puigoriol, directora de mitjans de pagament del Banc Sabadell, “Facebook té a favor la gran base d'usuaris registrats, però s'ha de guanyar la confiança sobre la seguretat pel que fa a la gestió dels pagaments”. Per Puigoriol, aquest és “un element en què els bancs fa molts anys que treballen, i és un dels punts forts del sector en el nou escenari competitiu que s'està obrint”. De fet, insisteix la portaveu del Sabadell, “els nous competidors ho saben i en la majoria dels casos al darrere de tots aquests nous mètodes hi ha els elements tradicionals com els bancs i les targetes”.

A més, tot i que els operadors del món digital estan prenent quota en el capítol de pagaments, les entitats clàssiques encara tenen la paella pel mànec pel que fa a dipòsits i crèdits, negocis sotmesos a una regulació exigent i ineludible.

En definitiva, la confiança serà la clau. Perquè “el principal factor que haurà de demostrar Facebook és com gestionarà la seguretat”, comenta Puigoriol. “No és el mateix el que un usuari pot esperar que passi amb la informació que comparteix a internet que el que vol per als seus diners.” Ros, però, creu que les dades en poder de la xarxa social “estaran ben encriptades”, per exemple, de cara als hackers, i que el risc tindrà més a veure amb la privacitat de les transaccions. “En aquest cas –sentencia Ros–, el client, de qui se sabran, entre altres dades, els hàbits de compra, pot acabar sent el producte.”

Eina en marxa
Com a precedent dels canvis que afecten el sector, recordem que la banca ja va reaccionar a la generalització dels pagaments pel mòbil per part d'Apple i Samsung amb Bizum, la plataforma que va aplegar la pràctica totalitat del sector financer i que fa servir els telèfons intel·ligents per fer transaccions entre particulars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia