Economia

El preu del lloguer es dispara un 27% el 2016

Catalunya registra l'increment més alt durant l'any passat, segons les dades del portal immobiliari Idealista

L'augment al conjunt de l'Estat se situa en el 15,9%

Barcelona, la ciutat més cara

El preu del lloguer ha pitjat l'accelerador i no sembla que trobi, per ara, res que el faci frenar. L'any passat va pujar a Catalunya un 26,8%, i va liderar l'augment al conjunt de l'Estat, que va quedar en un gens menyspreable 15,9%. Són dades d'un informe del portal immobiliari Idealista elaborat a partir dels preus publicats en els seus anuncis.

Segons aquest informe, Catalunya se situa molt per sobre de la resta dels territoris de l'Estat, fins i tot de Madrid, on l'augment del preu del lloguer durant l'any passat va ser del 18%. En la resta de territoris, majoritàriament, els increments registrats pel portal no van passar del 10%.

Les dades també mostren que aquesta escalada tan pronunciada dels preus a Catalunya ve impulsada principalment per la demarcació de Barcelona, on l'any passat van registrar una alça del 23,4%. Segons Idealista, va ser l'Hospitalet de Llobregat, amb un 19,2%, el municipi català que va registrar un increment més destacat dels preus, fins i tot lleugerament per sobre de Barcelona, on l'escalada va ser del 16,5%.

Tot i això, la capital catalana se situa com la ciutat més cara de l'Estat per viure de lloguer, amb un preu per metre quadrat de 17,9 euros al tancament de l'any. Es tracta, destaca Idealista, del nivell més alt de preus registrat mai a la ciutat, fins i tot més que en l'etapa prèvia a la crisi immobiliària. A la ciutat de Madrid, el preu del lloguer va tancar l'any en 14,4 euros el metre quadrat, després d'haver pujat un 15,6% durant tot el 2016.

Dins la demarcació de Barcelona, però, també hi va haver municipis que van acabar l'any amb evolucions negatives en els preus del lloguer com ara Castelldefels (-2,4%) i Sabadell (-4,3%). En el cas de Girona, la demarcació va registrar un augment del 5,5%, amb la capital al capdavant, amb una alça del 9,7%. A Lleida, l'evolució va ser molt més plana, amb un increment del 2% al conjunt de la demarcació i del 0,3% a la capital, mentre que Tarragona va tancar l'any en negatiu, amb una baixada del 6,3% (un 3,4% a la capital).

Pel que fa a la capital catalana, l'informe d'Idealista mostra un comportament positiu en tots els districtes, si bé destaca que les àrees tradicionalment més cares (Sarrià-Sant Gervasi i les Corts) són les que es mostren més estables i van tancar el 2016 amb increments inferiors al 10%. El preu més alt (19,9 euros per metre quadrat) se situa a Ciutat Vella, i l'augment més important durant l'exercici passat es va registrar a Sant Andreu (26,2%).

Canvi de tendència

Els forts increments que s'han donat durant el 2016 contrasten amb l'evolució dels darrers anys en els preus del lloguer. El 2015 ja es va registrar una alça a Catalunya, però molt més suau (4,1%) respecte a la que es va experimentar el 2016. El mercat de lloguer havia encadenat anys en negatiu, fins i tot a la ciutat de Barcelona, on, segons el mateix portal immobiliari, el 2013 el va tancar amb un descens de prop de l'1%, i l'any anterior, el 2012, del 2,6%.

Així doncs, el fet que aquest increment actual sigui tan fort i que s'hagi produït en tan poc temps desperta de nou el fantasma de la bombolla, aquest cop en el mercat de lloguer. Per Fernando Encinar, però, responsable d'estudis del portal, aquesta possibilitat no és ara com ara una realitat i atribueix l'evolució dels preus a l'escassetat d'oferta i a la forta pressió de la demanda: “En tot cas, el lloguer té sostre. Arriba un moment en què, tot i que els propietaris pretenguin augmentar les rendes que esperen, el mercat els col·loca al seu lloc.”

A banda del desajustament entre oferta i demanda –agreujat en el cas de Barcelona per la forta presència d'inversors estrangers–, hi ha un altre factor que ha pressionat els preus a l'alça durant el 2016: la renovació de contractes i l'actualització de les rendes de lloguer. I és que l'any passat van vèncer els primers contractes de tres anys firmats després de la reforma del Partit Popular, que va reduir de cinc a tres els anys de durada dels contractes.

LA FRASE

El mercat de lloguer té sostre, tot i que els propietaris pretenguin augmentar les rendes que esperen
Fernando Encinar
cap d'estudis d'idealista

Comprar pis, un repte per als joves a Barcelona

ST Sociedad de Tasación alerta de les dificultats que suposa per al col·lectiu dels joves assumir la compra d'un habitatge a Barcelona i en altres grans ciutats de l'Estat. Segons el darrer informe de tendències per al sector immobiliari de la firma de taxació, les principals ciutats de l'Estat experimentaran un increment dels preus força superior al del conjunt del territori, que es preveu que sigui més aviat suau, al voltant del 3% durant tot el 2017.

Això, segons ST Sociedad de Tasación, generarà una pressió per accedir al mercat de compra per part dels joves. Pel director general de la firma, Juan Fernández-Aceytuno, això farà que el lloguer continuï sent l'opció majoritària entre aquest col·lectiu i que, per tant, el seu pes augmenti en el conjunt del mercat immobiliari.

En aquest sentit, Aceytuno creu que l'auge del lloguer es mantindrà en el temps, perquè respon no només a la impossibilitat d'accedir al mercat de compra, sinó a les noves pautes de consum d'aquests joves, com “l'economia col·laborativa i la mobilitat geogràfica”, que provoquen que la preferència per la compra sigui “relativa”.

Tanmateix, la societat de taxació xifra en 2.793 els habitatges nous pendents de vendre a Barcelona, un 2,7% més que els registrats el 2014, i preveu que aquest estoc es pugui esgotar en un termini de dotze mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona