Economia

Líders del món defensaran la globalització a Davos

La reunió tractarà qüestions com ara el futur de la UE sense el Regne Unit, la desunió europea i les perspectives per als EUA

L'inici d'una quarta revolució industrial també centrarà alguns debats

Líders i executius, a partir d'avui i durant quatre jornades, buscaran vies per dissipar la incertesa que sent part de la societat per la globalització i per l'aparent incapacitat de la política i de l'economia per donar respostes a unes pors que són aprofitades pels populistes. El Fòrum Econòmic Mundial (FEM), que arrenca avui a l'estació alpina de Davos, congregarà uns quaranta caps d'estat i de govern, amb un registre rècord de 3.000 participants dels àmbits de la política, la cultura, l'economia i la societat civil, per analitzar el lideratge responsable i receptiu en el context actual.

Des de l'última vegada que es va celebrar el FEM, fa un any, el món ha canviat, i en aquesta edició la reunió tindrà lloc entre la sortida de l'actual inquilí de la Casa Blanca i l'entrada del nou, el 20 de gener.

L'economia global ha millorat en la majoria dels països, la por per la desacceleració de la Xina ha disminuït, els mercats ja no estan marcats per la volatilitat d'anys anteriors i el preu del cru s'ha estabilitzat. Això sí, les protestes de l'any passat als carrers europeus contra acords comercials de pes reflecteixen el descontentament de la societat amb la globalització i les seves conseqüències. En aquest context, el FEM tractarà qüestions com ara el futur de la UE sense el Regne Unit, la desunió europea i les perspectives per als Estats Units.

No obstant això, el fet que el fòrum l'inauguri avui el president de la Xina, Xi Jinping, és significatiu. És el primer president xinès que hi va i es preveu que deixi clar que està disposat a omplir el buit que presumptament deixaran els Estats Units arran del seu previsible replegament com a defensor de la liberalització i de grans tractats comercials.

L'esclat del populisme

El canvi climàtic, l'amenaça del terrorisme i la crisi dels refugiats continuen ben presents entre els líders i entre els ciutadans, així com els pròxims comicis a França, Alemanya i Holanda, on els partits populistes esperen guanyar terreny entre els votants.

El Fòrum Econòmic Mundial ha organitzat sessions sobre els refugiats, la redefinició de l'agenda de seguretat d'Europa, la guerra a Síria i la lluita contra Estat Islàmic a l'Iraq, i sobre les polítiques de la por i la rebel·lió dels oblidats. Aquest context obliga els líders polítics i econòmics a demostrar que tots els ciutadans es poden beneficiar del fet de formar part d'aquesta societat, i que es poden contrarestar els enfocaments simplistes del populisme.

Per això, aquest any el fòrum abordarà, en 400 sessions de debat, el reforçament del creixement global sense deixar enrere els ciutadans, la reforma del capitalisme de mercat sense tancar les economies al món i fomentant la inclusió social, la preparació per a una quarta revolució industrial i la redefinició de la cooperació global. A més, Davos inclourà panells sobre el foment de la inclusió i la competitivitat, el futur del benestar i la governació de la globalització.

Quaranta líders industrials, per un nou pla de reciclatge

Més de 40 líders industrials donen suport a un pla d'acció global per reciclar el 70% dels envasos de plàstic i reduir així les deixalles que se'n deriven, segons va informar ahir el Fòrum Econòmic Mundial. Els consellers delegats i directius d'Unilever, Danone, Mars, Coca-Cola, Pepsi, Carrefour, Procter&Gamble, Suez i Dow Chemical, així com les ciutats de Nova York i Phoenix, als EUA, s'han afegit a la iniciativa. El pla permetria augmentar –del 14% actual al 70%– les taxes globals de reciclatge d'envasos i embolcalls de plàstic en la producció, en l'ús i en la fase posterior al consum. El FEM en destaca la importància, perquè es podria “evitar la possibilitat que hi hagi més plàstic en pes que peixos a l'oceà el 2050”. L'informe indica també que el 20% dels embolcalls de plàstic podrien ser reutilitzats amb mesures senzilles i eficaces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona