Economia

Cinc anys per recuperar la feina perduda

Manpower estima que el 2021 s'arribarà als nivells d'ocupació precrisi

Enguany es crearan 80.000 llocs

En cinc anys el mercat laboral català podria tornar als nivells previs a la crisi, segons un informe de l'empresa ManpowerGroup sobre ocupació coordinat pel catedràtic d'economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Oliver. El document estima que l'any 2017 es poden arribar a crear a Catalunya vora 80.000 llocs de treball, amb un creixement interanual de l'ocupació del 2,5%, i que si es manté aquest ritme “Catalunya podria recuperar l'ocupació perduda durant la crisi [del 2007 al 2013] aproximadament en els pròxims quatre o cinc anys, sempre que no es modifiquin substancialment les condicions exteriors de l'economia catalana i no es produeixi cap xoc procedent de la zona euro”, segons Oliver. Així, si el ritme d'ocupació es manté sobre el 2% anual –que correspon a uns 65.000 nous llocs de treball per any–, els prop de 3,6 milions d'ocupats existents el tercer trimestre del 2007 s'haurien recuperat el 2022, segons l'informe. De fet, la Generalitat estima en un 2,2% i 69.000 nous llocs de treball el creixement per a l'exercici en curs, segons va reconèixer ahir Josep Ginesta, secretari general de Treball, en la presentació del document. L'any 2016 el creixement ha estat del 3,4% i s'han creat 104.000 llocs de treball.

En la radiografia del mercat laboral que fa el treball de Manpower es constata, segons Oliver, que la situació no és tan dolenta com caldria pensar, malgrat que la recuperació de l'ocupació i la dels salaris no siguin comparables. De fet, el catedràtic va recordar que Catalunya va sortir un any abans que el conjunt de l'Estat espanyol de la crisi del deute.

A més, cal tenir en compte que, mentre que Catalunya representa el 17,2% del mercat laboral a l'Estat, ha generat en l'últim any prop del 24% del seu creixement. “Els resultats de creixement de l'ocupació aquests tres anys i mig han superat les previsions més favorables”, va explicar.

Serveis contra indústria

Amb tot, cal destacar encara alguns punts febles i fortes dependències, com el fet que el 68% de l'ocupació neta des del 2013 la generin quatre sectors: el turisme, els transports, el comerç i els serveis professionals a empreses. “La indústria està encara un 25% per sota del pes que tenia en l'ocupació en l'inici de la crisi”, va explicar Oliver, mentre que els serveis han superat l'ocupació que ja tenia abans del 2007 en un 4%.

“El mercat català cada vegada és més femení, més envellit i més qualificat”, va indicar, de manera que l'ocupació juvenil, va recomanar Oliver, ha de convertir-se en una prioritat del govern, malgrat que amaga, va dir, una realitat demogràfica.

LA FRASE

El creixement de l'ocupació aquests tres anys i mig ha superat les previsions més favorables
Josep Oliver
catedràtic d'economia a la uab

LA XIFRA

2,5
per cent
s'estima que creixerà l'ocupació a Catalunya el 2017 i que el nivell es mantindrà al 2% els pròxims anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA