Economia

El govern crearà un índex de referència de preus de lloguer

En el cas dels pisos que s'anunciïn amb un preu superior a l'indexat s'haurà d'incloure un avís per alertar els llogaters

Els propietaris que lloguin a un preu inferior tindran preferència en ajuts per a la rehabilitació

Catalunya disposarà d'un índex de referència de preus de lloguer. L'índex es farà basant-se en els preus de mercat i recollits en les fiances dipositades a l'Incasòl, i tindrà en compte criteris com ara la superfície, la ubicació, l'antiguitat, l'accessibilitat o l'eficiència energètica.

El govern preveu aprovar, a través d'un decret, la creació de l'índex d'aquí a dos mesos. Un cop establert, els propietaris que treguin un habitatge al mercat a un preu superior hauran d'incloure un avís per comunicar-ho als possibles llogaters, i també s'haurà de fer constar en el contracte. A més, no podran accedir a mesures d'ajut com ara l'aval del lloguer, de la Generalitat. Per contra, els propietaris que lloguin a un preu inferior tindran preferència en la sol·licitud d'ajuts per a la rehabilitació. A més, el govern instarà els municipis a incloure bonificacions o penalitzacions en l'IBI, i també es demanarà a Hisenda que faci el mateix a través de l'IRPF o l'impost de societats en funció de si el propietari és una persona física o una empresa.

Aquesta és una de les mesures més esperades que ha aprovat el grup de treball per a la formulació de la futura llei catalana del lloguer, format per administració, promotors, entitats socials i experts, i que ahir va fer la darrera reunió. L'objectiu, mirar d'aturar la carrera alcista dels preus de lloguer. Segons la consellera de Governació, Meritxell Borràs, el govern pretén així “modular” els creixements “desproporcionats” que s'han vist sobretot a la ciutat de Barcelona.

A banda del nou índex de preus, el grup ha establert els criteris per a la futura llei, que haurà d'estar enllestida en nou mesos. Entre les principals novetats destaca allargar la durada mínima dels contractes, proposant una fórmula de cinc anys més tres de pròrroga, a banda d'estimular-ne altres de més durada, fins als 25 anys.

A més, destaca la proposta per permetre el sotsarrendament total de l'habitatge fins a un màxim de nou mesos en contractes de cinc anys més tres de pròrroga o de fins a cinc anys si són de llarga durada. Es vol facilitar així –expliquen des del departament– la mobilitat geogràfica per motius laborals sense haver de renunciar al pis. El grup de treball també planteja la possibilitat de sotsarrendament parcial sempre que sigui per a ús de primer habitatge. Finalment, es crearà un registre de lloguers on aportaran informació tant propietaris com arrendataris, que tindrà finalitats estadístiques però també servirà de registre de males pràctiques de les dues parts.

La futura llei catalana serà la base per impulsar un canvi normatiu a l'Estat, que té les competències per regular el lloguer, i servirà de marc propi en cas d'independència.

LA FRASE

L'objectiu és modular els increments desproporcionats en els preus
Meritxell Borràs
consellera de governació

Un mercat embogit

Les xifres varien entre els estudis d'un portal o un altre, però el que és clar és que el mercat de lloguer és la nova llaminadura del sector immobiliari. Si dilluns el portal Idealista marcava un augment de les rendes de prop d'un 27% a Catalunya durant l'any passat, ahir Fotocasa deixava l'augment en un 14,6%. En tot cas, les xifres són astronòmiques es mirin com es mirin i Barcelona apareix en tots els informes com la ciutat més cara de l'Estat per viure de lloguer. La forta pressió de la demanda (i dels estrangers a Barcelona) ha generat un nou entorn especulatiu que ha fet pensar en bombolla. Segons l'estudi de Fotocasa, els preus a la capital catalana es van enfilar un 15,6% l'any passat, i un 16,2% al conjunt de la demarcació. A Girona l'increment va ser del 5,8%, a Tarragona del 5% i a Lleida del 0,6%. Al desembre el preu mitjà a Catalunya era d'11,24 euros per metre quadrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona