Economia

pagesia

protesta

La marxa pagesa recorrerà amb tractors tot Catalunya

És la més gran organitzada mai per la Unió de Pagesos i reclamarà la incorporació de les necessitats de la pagesia al nou model de país

Sortiran columnes de tractors de 15 punts durant 3 dies i confluiran a Barcelona

Centenars de tractors, provinents de 15 caps de ruta de totes les comarques catalanes recorreran la setmana vinent el país, en la mobilització més gran que ha organitzat mai la Unió de Pagesos. La marxa tindrà lloc el 26 i 27 de gener i pretén renovar “el contracte de la societat amb el camp”. El 28 de gener els tractors, i autobusos contractats pel sindicat, confluiran en un acte final a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona.

El sindicat organitza aquests dies un centenar d'assemblees arreu del país. També ha confeccionat un manifest, que llegiran alguns dels alcaldes dels 57 municipis en els quals s'aturarà. La Unió de Pagesos busca la complicitat de la societat i de les institucions. Així, la marxa passarà per dins de les poblacions, i anirà sumant manifestants i tractors al llarg del país. Els participants de la muntanya i Ponent sortiran el dijous de Tremp, la Seu d'Urgell i Lleida per trobar-se a Bellpuig. Faran nit a Cervera i creuaran l'Anoia per arribar a Molins de Rei l'endemà. Del Camp i l'Ebre partiran des d'Amposta, Deltebre i Gandesa el dijous, i es trobaran a la tarda a Tarragona. L'endemà s'hi sumaran els de l'Alt Camp i la Conca de Barberà per anar fins a Molins de Rei. Els tractors de la Catalunya central sortiran divendres des de Berga i Solsona, per trobar-se a Manresa. L'endemà s'aplegaran a Santa Perpètua de Mogoda. Els del Pirineu i les comarques gironines sortiran el dijous vinent d'Alp i Figueres, i faran nit a Vidreres. L'endemà s'hi afegiran els del Maresme, que confluiran a Badalona. Els participants del Vallès i Osona confluiran també a Santa Perpètua.

Santi Querol, responsable de Sectors Ramaders, assegura: “Volem continuar sent l'ànima dels nostres pobles, que els volem vius. Reclamem la dignitat de viure de la nostra feina. Si ens quedem a casa, serà una mort lenta i agònica.”

El sector més envellit

La pagesia catalana és el sector professional més envellit, i ara sols representa l'1% dels professionals. Els baixos preus en origen i els canvis en la política agrària comuna han deixat de sostenir els preus agroalimentaris, en un mercat fortament concentrat en poques distribuïdores. La renda agrària ha caigut un 39% entre el 2001 i el 2015

La marxa pagesa fa una crida a la mobilització per interpel·lar el govern i la societat a “incorporar la Catalunya pagesa al nou model de país i superar els reptes que posen en qüestió la seva funció bàsica: proveir d'aliments, conservar els recursos naturals i mantenir el paisatge agrari i rural, així com garantir una ocupació equilibrada del territori”.

El manifest de la marxa pagesa reclama la “dignificació i el reconeixement de la pagesia” i també la representativitat institucional de la Unió de Pagesos. També el respecte a les prioritats en desenvolupament rural i a les del sector, acordades per unanimitat al Parlament; així com una millor gestió de la fauna salvatge que els ocasiona creixents danys.

LA FRASE

Volem els nostres pobles vius i reclamem la dignitat de viure de la nostra feina
Santi Querol
RESPONSABLE DE SECTORS RAMADERS De la UNIÓ DE PAGESOS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona