Economia

Tractorada per la dignitat de la pagesia

Organitzada per Unió de Pagesos, recorrerà durant dos dies tot el país i arribarà a Barcelona el 28 de gener

Els pagesos han dit prou. És per això que han decidit organitzar una marxa amb tractors que recorrerà tot Catalunya i acabarà a Barcelona per reclamar suport, “dignitat” i reconeixement per a l'activitat agrària. “Serà la primera marxa pagesa a Barcelona”, va assegurar ahir el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball.

La marxa sortirà de quinze poblacions catalanes, tindrà lloc els dies 26 i 27 d'aquest mes de gener i acabarà el dissabte dia 28 a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. “Reclamem dignitat, però no volem fer pena a ningú. Només volem que es reconegui el paper de la pagesia a casa nostra”, va comentar Caball.

La manifestació, que s'anomena Marxa pagesa per a la dignitat (#marxapagesa), és la protesta més “agosarada” que ha organitzat Unió de Pagesos, perquè “fins ara s'havien fet mobilitzacions però cada un al seu territori”. Malgrat que s'esperen centenars de tractors, ahir Joan Caball va fer una crida a tota la societat catalana perquè els doni suport, a la classe política, als qual demanen “respostes”, i a tots els pagesos perquè amb tractors, a peu o amb bus s'acostin tots a Barcelona (no tots els tractors aguanten tot el trajecte fins a Barcelona).

“La mobilització aplegarà homes i dones de les comarques de Girona, les Terres de l'Ebre, la plana de Lleida, les comarques de muntanya, la Catalunya Central, el Camp de Tarragona i l'àrea metropolitana. Confiem en la resposta del sector, en un moment especialment crucial per al nostre futur”, va afirmar Joan Caball.

La ruta gironina s'iniciarà el dia 26, “i anirem sumant a mesura que anem cap a Barcelona”. L'eix principal serà la carretera N-II i sortiran des del Ripollès, es dirigiran a la Garrotxa i arribaran fins a Santa Coloma de Farners i Vidreres, on hi haurà el final de la primera etapa i on es farà una assemblea informativa. En aquest punt també es reuniran els tractors que surtin de Figueres, que aniran en direcció a Bàscara i Medinyà, on es trobaran amb la caravana que haurà sortit de Torroella i de Banyoles, i tots junts faran marxa en direcció a Vidreres, passant per Girona i Riudellots. El segon dia la tractorada seguirà en direcció a Badalona, on faran nit juntament amb la caravana de tractors provinent del Maresme. Diumenge al matí seguiran tots junts fins a Barcelona. A l'acte central hi prendran part els principals sindicats de treballadors, entitats com ara Òmnium i representants de la societat civil. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també hauria anunciat la seva presència.

El sindicat ha assegurat que assumeix el cost del gasoil necessari per als tractors, els àpats i allotjament dels participants. Al llarg de les diferents etapes, les columnes de tractors s'aturaran a les principals poblacions i ciutats del país, on està previst que siguin rebuts per alcaldes i consistoris, als quals s'entregarà el manifest de suport a les seves reivindicacions, que ja s'ha tramès als plens municipals d'arreu del país.

Incorporar la Catalunya pagesa al nou model de país

La Marxa Pagesa interpel·la directament el govern i la societat catalana per posar de manifest que cal incorporar la Catalunya pagesa al nou model de país i “superar els reptes que posen en qüestió la seva funció bàsica: proveir d'aliments la població, conservar els recursos naturals i mantenir el paisatge agrari i rural, i garantir l'ocupació equilibrada del territori”.

La renda agrària catalana acumula una davallada del 39%, en termes constants, entre el 2001 i el 2015. Avui els professionals agraris no sempre obtenen el fruit del treball que porten els productes al mercat i sovint els preus en origen són molt baixos. El poder de negociació dels productors catalans és limitat, els deu primers operadors comercials a Catalunya concentren el 77,4% de l'oferta comercial i l'agroindústria també està molt concentrada en sectors com ara els de la llet, el vi, l'oli d'oliva i la carn de conill. És per això que UP reclama control de la justícia i equitat en el si de la cadena alimentària, a més del compliment de les normes que regulen el mercat i que es facin operatives les eines d'autoregulació sectorial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona