La Borsa
Més valors
Economia

Economia

CaixaBank estudiarà les clàusules sòl cas per cas

Fa una provisió de 625 milions i estima que la meitat de les seves hipoteques afectades tindran dret a compensació

El grup guanya 1.047 milions el 2016, un 28,6% més i la xifra més alta des del 2011

CaixaBank està disposada a retornar els diners de les clàusules sòl que afecten algunes de les seves hipoteques previ anàlisi de la casuística de cada crèdit. Ho farà en compliment del que va dictaminar el Tribunal de Justícia de la UE, que al desembre va establir la retroactivitat de les indemnitzacions a tota la vida dels crèdits que s'haguessin concedit incloent aquestes clàusules de manera poc transparent.

Per aquest motiu, l'entitat presidida per Jordi Gual, que ahir s'estrenava en la presentació de resultats anuals, ha considerat prudent fer una provisió de 625 milions, suma total de la reserva del grup per a aquest concepte després d'una recent provisió de 110 milions.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, va indicar que les oficines de tota la xarxa de CaixaBank ja estan recollint les reclamacions dels usuaris, que ja han estat informats del procediment al qual es poden acollir. Els directius van indicar que centralitzaran la gestió de les reclamacions en un equip de 130 persones que estudiaran cada cas i descartaran els que no són susceptibles de retorn. En el pitjor dels escenaris, que el grup no preveu, el cost podria arribar a 1.250 milions.

Quant als resultats, CaixaBank, que està pendent de la culminació, la setmana vinent, de l'opa que va emetre sobre el portuguès BPI, del qual ja tenia una participació, ha recuperat el nivell de guanys de fa cinc exercicis i el 2016 es va anotar un benefici net de 1.047 milions, un 28,6% més. Aquesta evolució es va produir gràcies, segons els seus responsables, a una combinació d'intensificació de l'activitat comercial i una disciplina de contenció de costos.

El gegant financer ha fet un esforç en la captació de nòmines, més de 857.000 el 2016, i ha tingut increments de quotes de mercat en diversos àmbits, com ara el dels autònoms.

La bona marxa dels productes d'estalvi a llarg termini, com ara els fons d'inversió o les assegurances de vida, li han donat una quota de mercat del 21,5%. En el capítol de comissions, els responsables de CaixaBank van fer una valoració positiva tot i la caiguda dels ingressos per aquest concepte, perquè s'ha fet a canvi de fidelitzar els clients amb altres productes, com ara les assegurances.

Quant al crèdit, tot i que la cartera bruta encara continua caient lleument, l'anomenat “crèdit sa” ha pujat un 0,4% i ha capgirat la tendència dels últims exercicis. A més, tres quartes parts de les hipoteque a particulars de CaixaBank ja se signen a tipus fix. Tant Gortázar com Gual van remarcar el retrocés en els crèdits dubtosos i en els actius adjudicats (14% menys en tots dos casos). Tot plegat ha incidit en la reducció de la ràtio de morositat, que el 2016 es va escurçar en un punt percentual, fins al 6,9%.

LES XIFRES

500.000
clients
vol aconseguir aquest any la banca mòbil d'ImaginBank, després que el 2016 n'obtingués 90.000.
4.500
milions
ha ‘costat' la crisi a CaixaBank, entre aportacions al fons de garantia de dipòsits, la Sareb i Banca Cívica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mercat laboral, feina i ocupació

Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management

Contractes públics

Managing partner i CFO Spherium Biomed

Revolució 4.0 i la transformació del consum

Catedràtic de la UPF Barcelona School of Management, Vicedegà CEC i vicepresident ACCID

La paradoxa dels comptes que no s’haurien d’aprovar

ECONOMISTA I DIRECTOR GENERAL DE L’INSTITUT D’ESTUDIS FINANCERS

El futur del país no és cosa de científics

CATEDRÀTIC DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR. FACULTAT DE BIOLOGIA DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA
DE MEMÒRIA

Pau Balsells: feminista i stakhanovista

Professor de Política Econòmica de la UB

Sembrar la digitalització al camp

barcelona

Una línia circular per al metro?

Barcelona

Pors i tremolors

Barcelona