Economia

PAU RELAT

PRESIDENT DE FEMCAT

“Catalunya ha d'aspirar a tenir empreses globals”

“Una companyia que no vegi el món com el seu mercat tindrà complicacions”

“Catalunya té avui en dia un mix molt potent de diversificació de la seva economia”

“Respectarem el que el poble de Catalunya democràticament decideixi i els empresaris ens adaptarem al que vingui. No ens fa por res”

Un perfil polivalent.
Farmacèutic per la Universitat de Barcelona (UB) i Màster en Direcció i Administració d'Empreses (MBA) per IESE, Pau Relat és conseller delegat de MAT Investment Holding, on ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional. Membre de FemCAT des del 2011, n'és vicepresident des del 2015. També és membre del Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona i president de Comissió d'Internacionalització d'aquesta entitat. Des del juny de 2011 és vocal del Consell General de Fira de Barcelona. L'any 2014 va rebre el premi Ernst & Young a l'Emprenedor Emergent de l'Any.
Les empreses fan el seu camí i s'adapten als canvis respectant els mandats democràtics

Forma part del relleu general que va arribar a la institució amb la presidència de Ramon Carbonell, a qui ara substitueix al capdavant de FemCAT, grup d'empresaris i directius que treballen per fer de Catalunya un dels països més avançats del món.

Arriba a la presidència després d'una etapa dura, de crisi i reestructuració econòmica del país. Què ha significat la crisi per a les empreses catalanes?
Una gran oportunitat perquè el teixit empresarial català, amb un component industrial molt fort, ha continuat fent els deures: empreses que no estaven endeutades, que tenien un producte o un servei diferenciat, que s'han obert al món, i han estat capaces d'aprofitar la situació de crisi d'una manera més positiva que la resta de companyies.
Han sortit enfortides?
El teixit industrial català ha sortit molt enfortit, sobretot perquè hi ha molta gent que fa les coses bé, empreses de perfil mediàtic molt baix, i que durant la crisi continuaven fent feina.
El pes industrial, però ha anat baixant aquests anys i s'ha donat una creixent terciarització de l'economia...
És molt important el pes industrial en aquest país: el pes que ha tingut tradicionalment en l'economia i el pes que ara ha de recuperar. Catalunya té avui en dia un mix molt potent de diversificació de la seva economia. D'una banda hi ha un sector industrial molt potent, que ha de recuperar pistonada, és cert, perquè va estar menyspreat durant l'època del boom immobiliari. També tenim un sector serveis també molt potent i la sort que no és hegemònic, i una tercera via vinculada a la innovació, les start-up i les noves tecnologies. Així que com a país tenim aquest mix molt potent que fa que tinguem diversificada la nostra activitat econòmica. Pocs països poden presumir d'una situació com aquesta.
La internacionalització s'ha demostrat efectiva durant els anys de crisi. S'ha fet prou?
Aquest és el gran repte d'una economia com la catalana que ha de ser una economia oberta al món i, de fet, aquest és un dels quatre eixos en què FemCAT fa una atenció especial. Una companyia que no vegi el món com el seu mercat tindrà certes complicacions en la seva viabilitat. La internacionalització de l'economia catalana és un eix fonamental. Encara hi ha una quantitat molt important d'empreses que no exporten de forma regular, sinó de forma esporàdica i moltes companyies que no ho tenen en el seu ADN. Això ha de canviar. Cal canviar la mentalitat d'empresa exportadora i tenir empreses internacionalitzades i, en la mesura en què es guanya en dimensió, empreses globals. Aquesta és l'aspiració que Catalunya ha de tenir: empreses amb el centre de decisió aquí però que operen a qualsevol part del món.
Independentment de la mida?
Absolutament.
L'escenari geopolític no sé si convida massa a sortir...
Aquest és un gran repte i una gran incògnita. Els empresaris, si tenen alguna virtut, és que sempre, al llarg de tota la història, independentment dels canvis, han tingut una gran capacitat d'adaptació. Les empreses perviuen al llarg de generacions precisament per això, perquè s'adapten a entorns canviants.
Les tensions entre Espanya i Catalunya, de quina manera afecten les empreses?
Les empreses es dediquen a fer empresa i a generar negoci.
Però no són pas sordes.
Però una altra cosa és que això influenciï en la seva activitat. Les empreses fan el seu propi camí i s'adapten als canvis. Són molt respectuoses amb els mandats democràtics amb què es troben.
I la independència de Catalunya els ha de fer por?
La nostra missió no és posicionar-nos políticament. Respectarem el que el poble de Catalunya democràticament decideixi i els empresaris ens adaptarem al que vingui. No ens fa por res.
El futur s'ha d'afrontar amb optimisme?
Sempre. Costa el mateix amb optimisme que sense i les possibilitats que surti bé, creixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona