Economia

Energia

Avenç tecnològic a la planta de Repsol a Tarragona

Instal·la una gran columna de destil·lació, de 95 metres d'altura, que separa el propà i el propilè

Consumeix menys energia i augmenta la producció

Una nova columna de destil·lació, que esdevé la més alta i la més avançada tecnològicament, s'enlaira al complex petroquímic de Repsol del polígon nord de Tarragona. La peculiaritat d'aquest nou splitter –paraula anglesa que indica divisió– és que permet la separació del propà i del propilè (que s'empra com a matèria primera per produir plàstics) a través d'una tecnologia, l'anomenada “bomba de calor”, que consumeix menys energia. Un altre dels avantatges d'aquesta unitat –que té 95 metres d'altura i fa 4,2 metres de diàmetre– és que maximitza la producció: “Té la missió de fer aquest cracker el més competitiu possible i de la manera més eficient possible; enfront de països que tenen la matèria primera més barata, com ara l'Orient Mitjà ”, va explicar ahir el director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, en una visita a la nova infraestructura, que ha estat fabricada a Vila-seca per la companyia Shwartz-Haumont.

Les obres d'instal·lació i posada en servei –que van acabar el novembre passat– han durat 12 mesos i Repsol hi ha invertit 26 milions d'euros. Actualment ja està en ple funcionament. Maria Mas, responsable d'enginyeria i desenvolupament del complex de Repsol a Tarragona, va explicar que aquesta columna separa completament molta més quantitat de propilè pur (el 99,5%) i reaprofita el propà com a matèria primera (es pot reaprofitar un 40% del total processat). Això suposa “un avantatge competitiu molt important” respecte a la matèria primera utilitzada habitualment, que és la nafta. En el cas del propà, s'utilitza com a matèria primera per a l'obtenció d'etilè i propilè al cracker, i també pot servir per alimentar la unitat corresponent. Per la seva banda, el propilè separat s'utilitza com a matèria primera per a la producció de derivats seus, com són els plàstics.

Un dels avantatges respecte a les habituals columnes de separació per destil·lació és que aquesta consumeix menys energia gràcies a l'ús de la tecnologia “bomba calor”. Una innovació tecnològica que permet escalfar el fons amb la corrent sortida per cap, o sigui, que evita el doble consum de valor i d'aigua de refrigeració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA