Economia

Energia

El frau elèctric a Catalunya es va doblar durant l'any passat

Els casos de connexió il·legal a la llum creixen un 61,5%, segons Endesa

L'energia recuperada equival al consum d'un mes de la demarcació de Tarragona

El nombre de casos de frau elèctric es va doblar durant el 2016. La companyia Endesa va detectar més de 47.800 casos de connexions il·legals a la llum a Catalunya durant l'any passat, 130 cada dia. La majoria d'instal·lacions van ser manipulades per “les grans empreses i els grans consumidors”, segons va informar l'elèctrica. I només un 1% dels casos corresponen a famílies vulnerables amb pocs recursos econòmics.

En total, l'energia recuperada en els expedients tramitats puja a més de 647 milions de kWh. Es tracta, segons va detallar Endesa, de l'equivalent al consum elèctric de tota la demarcació de Tarragona durant un mes i suposa un 61,5% més que el 2015.

L'augment dels casos de connexió fraudulenta a la llum preocupa la companyia, que ahir va alertar que cometre frau elèctric “implica posar en greu risc la seguretat i la salut de les persones que conviuen o estan pròximes al defraudador i a les instal·lacions que té manipulades”. A més, va recordar que “és un acte delictiu penat per la llei”.

Focs i altres incidents

La companyia també va advertir dels riscos de cometre frau elèctric per a la salut de les persones. Endesa remarcava que “connectar-se il·legalment a la xarxa o a un comptador pot causar electrocució i incendis no només a les mateixes instal·lacions, sinó també produir accidents similars a qui visqui a prop o entri en contacte amb els elements manipulats”. Segons l'empresa, obtenir la llum d'aquesta manera és “un recurs il·legal que utilitzen algunes empreses i grans consumidors domèstics per abaratir la seva factura elèctrica a costa de la resta de consumidors”. A més, insistia que “l'impacte negatiu del frau no repercuteix en les companyies elèctriques, sinó que, com passa amb el frau fiscal, afecta directament els recursos de la resta d'empreses i ciutadans, perquè es tradueix en un increment de la factura elèctrica”.

Per detectar els casos en què empreses i particulars han pogut connectar-se il·legalment a la llum, la companyia “realitza accions efectives contra el frau amb el suport d'equips especialitzats i aplicant els avenços tecnològics a les xarxes intel·ligents”.

Per demarcacions

Durant el 2016 la companyia elèctrica va fer més inspeccions que l'any anterior, en les quals va detectar un 28% més de casos irregulars. A la demarcació de Barcelona és on, segons les dades d'Endesa, s'han registrat més instal·lacions manipulades; concretament Endesa hi ha obert un total de 34.530 expedients per frau. A les comarques de Girona, se n'hi han detectat 5.361; a les de Tarragona, 5.764, i a les de Lleida, 2.166.

LES XIFRES

1
És el percentatge
de casos de connexions il·legals a la llum de famílies amb pocs recursos. La gran majoria són d'empreses.
34.530
Són els expedients
oberts a la demarcació de Barcelona, on el 2016 es van detectar més casos.
647
milions de quilowatts
és l'energia del frau del 2016, equivalent al consum d'un mes de la demarcació de Tarragona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona