Economia

L'ATC detecta en dos anys 360,4 milions en frau fiscal

El 40,2% de l'impagament en tributs dels anys 2015 i 2016 correspon a l'impost de transmissions patrimonials

En aquest període s'han embargat 25,3 milions d'euros de comptes corrents

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha detectat en només dos anys 360,4 milions d'euros en frau fiscal, després d'actuacions d'ofici, d'investigacions i de recaptació executiva per embargaments que han tret a la llum males pràctiques tributàries. Segons va detallar ahir el vicepresident del govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, el frau detectat l'any 2015 (190,3 milions d'euros) va ser superior a l'identificat un any més tard (170 milions), “perquè la investigació s'ha iniciat en aquells apartats que eren majors i és normal que, amb un menor esforç, se n'hagi aconseguit un volum superior”. És a dir, que a l'hora de cobrar impagaments es va començar per les infraccions que se sabia que donarien més resultats.

La recaptació s'emmarca en el pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2015-2018, engegat per Andreu Mas-Colell. Amb tot, el nombre de liquidacions va ser major l'any 2016 en relació amb un any abans: les actuacions van augmentar un 17,97%, de les 46.721 fetes l'any 2015 a les 55.116 de l'any passat, justament per l'explicació que ahir va donar Junqueras.

En relació amb els impostos, destaca el frau aflorat en l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, que concentren el 40,2% del total i superen els 145,2 milions d'euros. També en l'impost de successions i donacions el pes sobre la recaptació d'impagats és important, del 37% sobre el total i fins als 133,4 milions d'euros. L'impost sobre patrimoni representa el 16,6% del total (59,9 milions) i els tributs sobre el joc, el 5,58%, fins als 20,1 milions.

Junqueras va explicar que, més enllà de la recaptació anual i del frau aflorat en cada exercici, el més important és l'acumulació dels expedients i l'efecte induït en l'activitat inspectora, fet que es veu reflectit, entre d'altres en l'increment del 14% de la recaptació voluntària de l'impost de patrimoni des del 2014.

Dins el pla d'inspecció, destaca, entre altres aspectes, que l'Agència Tributària de Catalunya ha ordenat en les últims dos anys l'embargament de comptes corrents per un import de 25,3 milions d'euros, una actuació que és previst que s'ampliï enguany amb la recaptació executiva fins a l'embargament d'immobles, crèdits i vehicles. Des del 2015 s'han realitzat fins a 10.801 diligències, és a dir, ordres d'embargament a les entitats financers.

El pla de reducció del frau, vinculat als impostos que recapta actualment la Generalitat i que es farà extensiu a altres figures impositives que pugui arribar a gestionar la Generalitat, inclou 86 mesures amb les quals es vol sensibilitzar els ciutadans en relació amb el frau, a més de fomentar les bones pràctiques tributàries.

Una d'aquestes mesures de prevenció ha estat la creació d'una bústia de denúncies, que ha rebut 81 suggeriments d'aquest tipus, moltes sense transcendència, encara que en un parell tot indica que aflorarà una quantitat de frau significativa, segons va explicar Eduard Vilà, director de l'ATC.

Entre els objectius per aquest any, el govern intensificarà la investigació sobre les persones que localitzen de forma fictícia la seva residència fiscal per evitar pagar els impostos a Catalunya, així com les que tenen patrimoni no declarat a l'estranger.

LA XIFRA

10.801
diligències
o ordres d'embargament a les entitats financeres s'han fet des del 2015 per 25,3 milions.

Doblar la plantilla en un any

Pel desplegament del pla de prevenció i reducció del frau fiscal han estat necessaris una sèrie de canvis organitzatius que han acompanyat l'assumpció de noves competències. En aquest sentit, a banda del desplegament territorial que durant el 2017 haurà de viure l'ATC, amb l'obertura de quinze noves delegacions, també cal destacar de manera especial l'ampliació de la plantilla, dels 400 treballadors el 31 de desembre del 2016 als 800 en acabar l'any.

Part d'aquesta plantilla provindrà de la cessió de personal dels actuals registres de la propietat, que col·labora amb el govern català en la liquidació dels impostos de donacions i transmissions patrimonials. En aquest sentit, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, va lamentar ahir la intenció dels registradors de denunciar el govern per incompliment de contracte tot i que va assumir que “no hi ha cap constància formal” que això s'hagi produït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina

MANRESA
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS