Economia

Legalitzats prop del 70% dels pisos turístics de la demarcació

L'ATA ajuda la Generalitat a localitzar els habitatges d'ús turístic il·legals

A la demarcació és on hi ha més pisos turístics inscrits de Catalunya

La meitat dels pisos en situació irregular no es legalitzaran

L'Associació Turística d'Apartaments (ATA) de Girona calcula que a la demarcació ja hi ha legalitzades prop del 70% de les places d'apartaments i habitatges d'ús turístic. Segons les darreres dades de la guia oficial d'establiments turístics de la Generalitat (l'1 de febrer passat), a la demarcació hi ha 22.681 apartaments inscrits, xifra que representa el 44% del total de Catalunya, i “és la demarcació que més apartaments turístics té legalitzats del país.

El Baix i l'Alt Empordà lideren les xifres de la demarcació, amb 9.544 i 9.088 respectivament, però també són les comarques on es concentren, a part de la Selva, la majoria d'apartaments destinats a ús turístic. A la comarca de la Selva hi ha 4.867 apartaments inscrits. La segueixen a molta distància la Cerdanya, el Gironès, la Garrotxa, el Ripollès i el Pla de l'Estany.

En aquests moments, a les comarques gironines hi ha un 30% dels apartaments que estan en procés de legalització o que són il·legals i l'ATA calcula que la meitat de tots aquests “no es legalitzaran” o bé perquè “són particulars que desconeixen la llei” o perquè és “economia submergida”. Per això, l'associació ha arribat a un acord amb Turisme de la Generalitat per ajudar a localitzar tots aquests apartaments que hi allotgen turistes perquè el govern els pugui perseguir i multar –segons dades de la Generalitat, l'octubre passat es van imposar multes per valor de 2,3 milions a tot Catalunya–. S'ha arribat a aquest compromís perquè, segons el president de l'ATA, Lluís Parera, “els il·legals donen mala imatge al sector perquè ningú pot controlar si el que s'anuncia és cert o no”. “A vegades ens trobem amb anuncis falsos i que el client se n'adona quan és aquí i ja ha pagat”, comenta el president de l'ATA. Això passa cada any. L'any passat, per exemple, a la Costa Brava “hi va haver quatre o cinc casos” que l'associació va saber perquè els mateixos Mossos d'Esquadra els van avisar.

La lluita contra els il·legals ha forçat les associacions d'apartaments turístiques a pressionar els portals com ara Booking, HomeAway i Airbnb perquè no publiquin als seus webs els apartaments que no estiguin legalitzats –tots els legals tenen un número de registre que reben quan es registren–. “Booking ja ho fa, però en canvi amb Airbnb encara hi estem treballant”, va explicar Parera.

Una altra acció de l'ATA per combatre la il·legalitat en el sector ha estat integrar-se a principi d'aquest any al web del Patronat de Turisme Costa Brava. En aquest portal, que es pot consultar en set idiomes, hi ha tota la informació referent als productes que ofereixen els més de 10.000 apartaments i habitatges d'ús turístic que representa l'associació, el 50% del total de l'oferta de la demarcació. Segons la gerent de l'ATA, Àngela Galceran, “és una eina més que ha de servir perquè hi hagi un major control”.

LA XIFRA

22.681
habitatges
d'ús turístic legalitzats a la demarcació de Girona, xifra que representa el 44% del total del país.
9.544
apartaments
inscrits són de la comarca del Baix Empordà. La segueix l'Alt Empordà, amb 9.088 inscrits.

Lloret de Mar, amb moratòria i reunió a Girona

Lloret de Mar és l'únic municipi gironí en què l'Ajuntament ha suspès la tramitació i l'atorgament d'autoritzacions per a les activitats d'usos d'habitatges d'ús turístic (HUT) durant un any. La moratòria de Lloret de Mar, aprovada en el ple del desembre passat, s'ha produït, segons explica el president de l'ATA, perquè “a vegades tenen problemes d'incivisme en alguns allotjaments en general, no pas en els apartaments turístics”. Segons dades de l'Ajuntament de Lloret, a les urbanitzacions de Serra Brava i Roca Grossa, és on es registren més incidències. Els barris amb més queixes veïnals són el nucli antic i Fenals i Santa Clotilde.

Lloret de Mar és el municipi gironí amb més habitatges d'us turístic de la demarcació. Té 2.874 establiments registrats, xifra que equival al 12% de la demarcació i al 5,2% dels que hi ha a Catalunya. Els 39,2% dels HUT són al nucli antic (975 dels esmentats 2.874).

L'Ajuntament de Lloret no vol que el parc d'HUT passi dels 3.000 habitatges. Per això s'ha creat una comissió de treball formada per l'Ajuntament, veïns, associació d'apartaments turístics i associació d'hostaleria “per buscar solucions en les sobreofertes d'apartaments”.

Pel que fa a la ciutat de Girona, el president de l'ATA assegura que s'ha concertat una trobada en els propers dies amb l'Ajuntament. “I també ens hem ofert a partits polítics per explicar el funcionament del sector”, va assegurar Jordi Parera, que va dir que la setmana passada ja s'havien trobat amb ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona