Economia

sanitat

grip aviària

Una granja de Sant Gregori, afectada per grip aviària

L'explotació ha de sacrificar els 17.300 ànecs que hi té, que es podrien haver infectat per contacte amb aus migratòries

El sector no descarta que hi hagi altres positius a la demarcació de Girona

El Departament d'Agricultura va confirmar ahir el primer focus de grip aviària, concretament el subtipus H5N8, en una granja de cria d'ànecs a l'aire lliure situada al poble de Constantins, al terme municipal de Sant Gregori. Es tracta d'una explotació amb 17.300 aus destinades a la producció de foie-gras que ahir ja es van començar a sacrificar, i tenen 24 hores per acabar-ho de fer. Agricultura ha activat un pla de contingència que implica l'establiment de mesures d'immobilització per a les granges situades a tres quilòmetres a la rodona de Sant Gregori, on hi ha sis granges més d'aviram –dues a Sant Gregori i quatre a Bescanó–. En principi aquesta mesura es podria allargar fins a 21 dies. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha destacat que el govern ha activat tots els protocols necessaris: “Hem actuat i hem actuat bé.”

El focus es va detectar dimecres a última hora, després que la mateixa granja hagués posat en alerta les autoritats a causa de la mort sobtada d'una trentena d'ànecs des del cap de setmana. Dimarts Agricultura també va comunicar que s'havia detectat el virus en una cigonya morta a la zona d'Almatà, als aiguamolls de l'Empordà. Per això la hipòtesi amb què treballa el govern és que els ànecs de la granja afectada s'haurien contagiat en estar en contacte amb aus salvatges, ja que la zona té una forta presència d'aus migratòries.

Tant des del Departament d'Agricultura com des del de Salut s'ha remarcat que aquest subtipus de virus no té afectació en la salut humana, i per tant es descarta qualsevol impacte sobre la salut pública.

La granja de Sant Gregori no està situada a cap de les tres zones de risc –els aiguamolls de l'Empordà, la desembocadura del Llobregat i el delta de l'Ebre– que Agricultura va marcar el desembre passat arran de la detecció d'un focus a Tolosa (Llenguadoc). Aleshores ja es van activar mesures de contenció i es va establir un perímetre de tres quilòmetres d'immobilització de les granges d'aus –Sant Gregori queda fora d'aquesta àrea– i la prohibició de caçar aviram en deu quilòmetres a la rodona. El govern ja s'ha reunit amb el sector i Serret confirma que s'estudiaran les compensacions econòmiques pertinents.

El sector sospita que la granja de Constantins no és l'única que ha donat positiu en grip aviària i que en els pròxims dies es podrien fer públics més casos. També es comenta que aquesta granja del municipi de Sant Gregori els últims dies ha servit animals a sis granges de la demarcació de Girona i a una del Vallès.

De moment, aquest matí representants del Departament d'Agricultura es reuniran a l'ajuntament de Sant Gregori amb els representants municipals per donar-los a conèixer el protocol i les afectacions.

El coordinador del sindicat Unió de Pagesos a Girona, Xavier Frigola, va ratificar les declaracions de la Generalitat en dir que les aus de la granja afectada s'haurien contaminat per contacte amb aus salvatges migratòries perquè els ànecs estaven en un pati sense protecció aèria. “Qui realment en patirà les conseqüència són els productors ecològics, que crien els animals a l'aire lliure i no disposen de proteccions exteriors, contràriament als productors intensius, que ho han de tenir per normativa”, va dir Frigola. És per això que Unió de Pagesos assegura: “Si realment els animals es contaminen per contacte aeri, s'hauran de posar mesures correctores també a les granges ecològiques.”

Tant Unió de Pagesos com JARC-COAG s'afanyen a reclamar indemnitzacions per als ramaders afectats pel brot a l'Empordà i al Gironès. A més, reclamen al Departament d'Agricultura que concreti amb celeritat les alternatives per als ramaders que patiran algunes de les mesures preventives establertes en el protocol, ja que no podran vendre els animals que crien ni els ous, ni tampoc comprar-ne per a l'engreix.

El president de JARC a Girona, Quim Suñer, va reclamar també que la recollida dels animals afectats i morts es faci amb la màxima seguretat.

LES FRASES

No hi ha constància al món que aquest subtipus tingui un efecte patogen sobre les persones
Meritxell Serret
Consellera d'Agricultura
El govern ha activat tots els protocols necessaris en aquest segon focus de grip aviària. Hem actuat i hem actuat bé


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona