Economia

Societat

La grip aviària ja s'ha estès a set granges més

Són sis granges de la demarcació de Girona i una del Vallès Oriental

Ara Agricultura ha immobilitzat 237 explotacions comercials i prop d'un miler de granges d'autoconsum

El subtipus H5N8 de la grip aviària no es transmet als humans

Set granges d'ànecs més, sis de la demarcació de Girona i una altra del Vallès Oriental, han donat positiu en grip aviària i en les pròximes hores Agricultura sacrificarà els animals de sis d'aquestes granges –que en total tenen prop de 7.300 ànecs– perquè la setena “quan va ser inspeccionada ja havia sacrificat tots els animals”. Aquestes granges en els darrers trenta dies havien rebut ànecs per engreixar de l'explotació de Constantins, al terme municipal de Sant Gregori, el segon focus confirmat de grip aviària del tipus H5N8 a Catalunya. El primer va ser una cigonya morta als Aiguamolls de l'Empordà.

Les granges afectades estan situades als municipis de Vilallonga de Ter, amb un cens de 500 ànecs; Vilopriu, amb 177; Fontanilles, amb 5.600; Bescanó, amb 450; la Cellera de Ter, amb 190, i Lliçà de Munt, amb 380 ànecs. “Per principi de màxima precaució, s'ha tractat com a focus una explotació de Sant Aniol de Finestres, que quan va ser inspeccionada ja havia sacrificat tots els animals”, afirma Agricultura en un comunicat.

El virus H5N8 del focus de Sant Gregori és d'alta patogenicitat (molt agressiu entre les aus) però en canvi no afecta les persones. “Estem davant un problema de sanitat animal, ja que la influença aviària és una malaltia que afecta les aus i el subtipus H5N8 no es transmet als humans”, expliquen fonts d'Agricultura. El Departament també assegura que en el dia d'avui la presència del virus està acotada a les granges d'ànecs que han tingut relació amb l'explotació focus, i sobre aquestes s'està actuant “amb la màxima celeritat per erradicar els focus i minimitzar els riscos de propagació”.

A partir del positiu d'aquestes noves granges, el Departament ha immobilitzat totes les explotacions d'aviram que hi ha en un radi de 3 quilòmetres al voltant de cadascuna de les explotacions on s'han detectat positius i “es restringeix el moviment de les explotacions avícoles en un radi de 10 quilòmetres”. Aquestes mesures afecten un total de 237 explotacions d'aviram comercials i prop d'un miler de granges d'autoconsum.

Des del 28 d'octubre del 2016 i fins al moment, s'han notificat a Europa 781 focus d'influença aviària d'alta patogenicitat en aus domèstiques, 38 en aus captives i 972 en aus salvatges.

El sector està preocupat per les pèrdues que pot arribar a representar el sacrifici dels animals afectats però també pels que queden immobilitzats perquè “malgrat no tinguin positius no es poden treure ni entrar nous animals”. “Passem d'una zona lliure de grip aviària a zona afectada i per tant la depreciació del producte, malgrat que no estigui infectat, serà important”, va assegurar ahir el coordinador del sindicat Unió de Pagesos de Girona, Xavier Frigola. En aquest mateix sentit es va pronunciar el president de JARC-COAG a Girona, Quim Suñer, i va reclamar indemnitzacions urgents per als ramaders afectats.

Els dos sindicats van aconsellar als ramaders que a partir d'ara s'extremin les mesures “sanitàries al màxim” i que si algun pagès té dubtes que truqui als sindicats o a l'oficina comarcal d'Agricultura i “de cara als ecològics que cobreixin les explotacions”.

LES XIFRES

7.300
ànecs
més són els que s'hauran de sacrificar en un màxim de 24 hores en totes les sis noves granges afectades.
781
focus
d'influència aviària s'han notificat a Europa des del 28 d'octubre de l'any passat.

Trobada amb Agricultura

La restricció de fer entrar i sortir aviram dins del radi de 3 quilòmetres de la granja de Sant Gregori no només afecta les explotacions, sinó que també afecta les parades del mercat de Sant Gregori. És per això que l'Ajuntament del municipi ha avisat les parades perquè no “portin aviram viu” durant els 21 dies de la restricció. L'alcalde de Sant Gregori, Quim Roca, va explicar ahir que havien tingut una trobada amb la delegada territorial d'Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, qui va confirmar el positiu de la granja de Constantins i les mesures que s'han dut a terme. Segons va assegurar Roca, els representants municipals s'han posat a disposició del Departament “pel que es pugui fer per ajudar”.

L'alcalde també va assegurar que s'ha posat en contacte amb els pagesos afectats del municipi –tant el que ha tingut el focus com les granges immobilitzades– i “tots ells segueixen les instruccions que els dona el Departament i mantenen la màxima col·laboració”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona