Economia

Municipal

Mataró vol tornar a aixecar les persianes dels locals buits

L'Ajuntament fomenta l'obertura d'aquests espais tancats per reactivar l'activitat econòmica i revitalitzar alguns eixos comercials

Oferirà incentius fiscals durant tres anys tant als propietaris com als emprenedors

Mataró vol donar un altre impuls a la reobertura de locals comercials en desús i tancats. La crisi econòmica encara manté molts carrers de la ciutat amb espais amb persianes abaixades, però ara que el mercat s'està reactivant, l'Ajuntament no vol desaprofitar l'oportunitat per revitalitzar alguns eixos que, ara com ara, no passen pel seu millor moment. Amb el projecte amb què es treballa es busca, d'una banda, connectar les persones emprenedores que no troben un local a un preu ajustat per posar en marxa un negoci i, de l'altra, oferir als propietaris la possibilitat d'aconseguir un possible llogater. A banda d'incorporar l'immoble a una borsa municipal, tant els uns com els altres disposaran d'alguns incentius fiscals.

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez (PSC), explica que els amos es podran acollir a una bonificació de l'IBI fins al 2019 que pot arribar fins al 100% si el local és en alguna de les zones vinculades a la llei de barris –Rocafonda, El Palau i Cerdanyola– i d'un 50% per a la resta de la ciutat. El percentatge també es mantindrà en altres tributs com ara la taxa per les llicències ambientals i comunicacions prèvies, la d'activitats, la de llicències urbanístiques i l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), si s'han de fer-hi reformes.

Un lloguer més baix

L'única condició que es posa al propietari és que el lloguer sigui un 25% més barat del preu mitjà de la zona i el compromís de no apujar-lo durant els següents tres anys més enllà de l'IPC. El regidor defensa que el programa ha de servir per reactivar l'economia de la ciutat i, sobretot, incidir en els barris que tenen més dificultats i uns indicadors més desfavorables que també es denoten en l'activitat comercial, que s'ha vist especialment afectada pel context i pel tancament d'activitats.

Pel que fa als emprenedors, la intenció és que la proposta de negoci que presentin complementi l'oferta existent i eviti que s'instal·li “més del mateix” per afavorir una certa varietat. De fet, el programa, que s'ha batejat precisament amb el nom d'Aixequem Persianes, té l'objectiu d'aconseguir que botigues o serveis amb algun tret singular es facin un lloc al centre, per fer-los encara més atractius, però també als barris més perifèrics, perquè serveixin per atraure nous clients d'altres zones i fomenti una dinàmica comercial nova. A més, l'Ajuntament preveu portar a terme algunes operacions específiques per treballar amb els propietaris dels locals d'algun carrer o eix concret la situació dels quals és urgent que algú canviï. “Volem que els nous negocis que es puguin obrir siguin innovadors i propers i que no competeixin amb el que ja hi ha als barris”, defensa Jerez.

Amb els incentius fiscals ja aprovats, ara l'Ajuntament té previst donar a conèixer el projecte als diferents vivers empresarials de la ciutat, com ara el d'empreses d'economia social i solidària del Cafè de Mar, o els més tecnològics del parc del Tecnocampus, però també el centre de negocis del Consell Comarcal del Maresme.

LA XIFRA

100
per cent
de bonificació és el que els propietaris de locals buits poden obtenir durant 3 anys en impostos com l'IBI.

LA FRASE

Volem que els nous negocis siguin innovadors i que no competeixin amb el que ja hi ha al barri
Juan Carlos Jerez
regidor de serveis centrals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona