Economia

generalitat

dret a l'habitatge

El Govern incrementa un 30% els recursos per garantir el dret a l'habitatge

Destina més de 109 milions d'euros a polítiques socials d'habitatge en un any i atén a més de 88.000 famílies. Durant l'any 2016, la Generalitat ha evitat de forma directa 4.480 desnonaments, més de 19.000 en cinc anys

La Generalitat de Catalunya ha incrementat un 30,3% els recursos per garantir el dret a l'habitatge i hi ha destinat, durant l'any 2016, un total de 109.297.516 milions d'euros en diferents polítiques socials d'habitatge. Aquestes eines han permès atendre més de 88.000 famílies per ajudar-les a accedir a l'habitatge o mantenir-lo, gairebé 15.000 més que l'any anterior.

L'any 2016 el Govern de la Generalitat ha destinat més recursos que mai en polítiques d'habitatge i s'ha actuat en dues línies principals: primer, donar resposta a les situacions d'emergència residencial; i segon, ajudar els ciutadans amb dificultats per accedir a un habitatge i mantenir-lo. Això s'ha pogut fer principalment a través de quatre eines: posant a disposició de la ciutadania tot el parc públic d'habitatge en lloguer social; a través de la mediació del servei d'Ofideute entre famílies i entitats financeres; mitjançant els ajuts al pagament del lloguer i la hipoteca, i el reallotjament, a través de les Meses d'emergència, de les famílies en risc de perdre l'habitatge.

Impuls de les polítiques socials d'habitatge

El gruix principal dels recursos ha anat destinat a ajuts ordinaris per al pagament del lloguer. L'any 2016 s'ha tancat amb un total de 50.357 prestacions, el que suposa un total de 94.239.360 milions d'euros. Més de 12.000 prestacions més que el 2015.

A més d'aquestes prestacions, el Govern disposa d'altres ajuts, com les prestacions urgents en casos de famílies que acumulen un deute hipotecari i es troben en risc de perdre l'habitatge; els ajuts implícits als residents del parc públic per al pagament del lloguer; solucions pactades amb el servei de mediació Ofideute, entre famílies amb deute hipotecari o de lloguer i entitats financeres; adjudicacions de la Mesa d'emergències i ajuts pels residents a habitatges de la xarxa d'inclusió.

Durant l'any 2016, el Govern català ha evitat de forma directa 4.480 desnonaments a través dels ajuts urgents (2.891 casos), els acords assolits gràcies a la intermediació d'Ofideute (844 casos), i les adjudicacions d'habitatges a través de les meses d'emergència (745 casos).

Les tres principals actuacions per a evitar directament desnonaments s'han concentrat majoritàriament en les zones on hi ha més població i problemàtiques associades al risc d'exclusió residencial, és a dir, les comarques de Barcelona (excepte Catalunya Central) i les del Camp de Tarragona.

Augment del parc públic

Actualment, la Generalitat gestiona 27.252 habitatges, dels quals 14.438 són pisos del parc propi; 3.660, compromesos en cessió per entitats bancàries; i 9.154 del parc privat que es posen a lloguer social a través del Govern. El lloguer social té una mitjana de 175 euros. Es tracta de 1.703 pisos més que l'any 2015 (un 6,6% més) que s'han incorporat al parc gestionat per la Generalitat a través de dues vies: la compra a través del dret de tanteig i retracte i a través de la cessió de pisos per part d'entitats financeres.

Pel que fa al dret de tanteig i retracte als municipis de demanda acreditada, en un any i mig de l'entrada en vigor del Decret Llei 1/2015 que ho regula, el Govern ha comprat 460 habitatges amb una despesa d'adquisició i adequació de 21,8 milions d'euros. Aquest 2016, se n'han adquirit per aquest sistema 247. A més a més, s'han adquirit els habitatges en zones de necessitat acreditada, buits i provinents de processos d'execució hipotecària, amb la qual cosa se'ls ha donat un ús social de forma ràpida i efectiva.

Campanya “Una porta oberta a l'habitatge”

Un dels objectius prioritaris del Govern és garantir el dret a l'habitatge i per aquest motiu ha posat en marxa la campanya “Una porta oberta a l'habitatge”, per donar a conèixer als ciutadans les eines que la Generalitat els posa a disposició: ajuts al lloguer, pisos públics, ajuts d'urgència, mesa per reallotjar les famílies amb risc més imminent de perdre l'habitatge, entre d'altres actuacions.

Amb el mateix objectiu d'arribar a tothom i facilitar la informació relacionada amb l'habitatge, s'ha posat en marxa un nou web temàtic: habitatge.gencat.cat . Aquest portal està pensat, adreçat i dissenyat perquè sigui de màxima utilitat pel ciutadà i on podrà trobar informació, tràmits, informes sobre el sector de l'habitatge o guies, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona