Economia

Les empreses familiars generen el 76% d'ocupació

Segons un estudi, vora el 90% de les empreses catalanes poden ser considerades familiars i aporten el 70% del valor afegit brut total

La rendibilitat ha caigut més que en les no familiars

Terra d'empresaris, les empreses familiars són majoritàries a Catalunya. S'estima que el 90% de les companyies, més grans o més petites, que hi ha al territori tenen aquesta naturalesa, en què més del 50% de la seva propietat recau en mans d'una mateixa família (més del 20% en empreses amb capital molt dispers). Així, es calcula que són responsables de prop del 68,9% del valor afegit brut (VAB) o riquesa que es genera al territori i del 75,8% dels llocs de treball de caire privat. La xifra supera les ràtios espanyoles, amb un 88% d'empreses familiars, una generació del VAB del 60% i una creació d'ocupació que no supera el 70%, mentre que a Catalunya és del 76% dels llocs de treball de caire privat, 1,7 milions.

Un estudi elaborat per la Universitat Abat Oliva CEU, Universitat de Lleida i Universitat de Girona per encàrrec de l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar (i amb una mostra de 29.000 companyies) estableix que el major percentatge d'empreses familiars es registra a la demarcació de Tarragona (93,3%), seguida de Lleida (90,9%), Girona (89,4%) i Barcelona (87,2%), i per sectors destaquen la construcció i l'agricultura, la ramaderia, la silvicultura i la pesca com els que tenen un percentatge major, tot i que és aquesta una característica transversal, ja que d'empreses familiars se'n poden trobar en gairebé tots els sectors.

Així, segons el treball, les empreses familiars amb menys de deu treballadors i menys de 2 milions d'euros de facturació són responsables del 86,7% del VAB privat produït pel conjunt d'empreses d'aquesta mida; mentre que les empreses de més de deu treballadors o més de 2 milions en vendes generen el 51% del VAB pel conjunt.

“Catalunya és terra d'empreses i empresaris i presenta unes ràtios millors que les que es registren a escala espanyola”, indicava ahir Juan Corona, que és el director general de l'Instituto de la Empresa Familiar. “L'empresa familiar és clarament l'esquelet de l'economia catalana, com ja sospitàvem”, va mantenir.

Corona destacava ahir “el compromís de l'empresa familiar per l'ocupació”, ja que han fet un esforç per mantenir plantilles durant la crisi “a costa de perdre competitivitat i de tenir una rendibilitat inferior”. S'estima que les empreses familiars generen més ocupació per un mateix nivell de vendes en termes agregats, cosa que els fa perdre productivitat i rendibilitat, segons Corona.

La rendibilitat de l'empresa familiar catalana va passar d'un 8,74% el 2007, abans de la crisi, a un 4,49% el 2014, mentre que les empreses no familiars no han perdut tant i d'un 8,42% han passat a un 5,59%.

LA FRASE

Com sospitàvem, l'empresa familiar és clarament l'esquelet de l'economia catalana
Juan Corona
Director General de l'Instituto de la empresa FAmiliar

La dimensió, un ‘handicap'

La dimensió de les empreses familiars continua sent un punt en contra, explica Juan Corona, director general de l'Instituto de la Empresa Familiar espanyol. Segons una enquesta realitzada dins l'estudi a una mostra de 226 empreses familiars catalanes, el 75% asseguren que tenen plantilles formades entre 1 i 50 treballadors i la dimensió mitjana no supera les 45,2 persones en plantilla. “Per sobre dels 50 treballadors hi ha desincentius fiscals clars que fan que els empresaris no s'atreveixin a superar aquesta xifra i optin per fer hòldings d'empreses que no superin aquestes plantilles”, explica Juan Corona, que demana un canvi en les polítiques públiques en aquest aspecte. “Aquesta és la diferència entre una empresa a Espanya i una altra a Alemanya”, es lamentava, i afegia que “sense dimensió no es pot internacionalitzar”, malgrat que l'índex d'exportacions de les catalanes supera l'espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona