Economia

El cava aguanta tot i la caiguda al mercat europeu

El sector va comercialitzar el 2016 un 0,42% més d'ampolles al món a pesar de recular a Europa (-1,94%) i al mercat intern (-0,8%)

La facturació creix un 2,3% fins als 1.079 milions d'euros

Els productors de cava van comercialitzar l'any passat 245 milions d'ampolles, la xifra més alta de la història i molt en línia amb la dada de tancament del 2015, quan el sector va vendre 244 milions. Aquest lleugeríssim augment del 0,42% es produeix, segons les dades presentades ahir pel Consell Regulador del Cava, tot i el comportament negatiu del mercat interior, que pesa un 35% sobre el total i que va caure un 0,80% l'any passat, i del mercat europeu, que també va caure, un 1,94% i suposa un 46% de les expedicions.

Les vendes, en canvi, van augmentar amb força als països tercers (el 19% del total), amb un increment del nombre d'ampolles venudes del 9,11% l'any passat. Els Estats Units, amb 21,3 milions d'ampolles comercialitzades, va ser de nou el mercat de fora d'Europa amb més pes sobre el total. El Japó, Suïssa i el Canadà ocupen les posicions següents a una certa distància.

A la Unió Europea, en canvi, la tendència és a la baixa des del 2013, quan es va arribar als 117,8 milions d'ampolles. L'any passat la xifra es va situar en els 11,7 milions d'ampolles, amb una caiguda propera al 2% en part pel mal comportament del mercat alemany, el més important, on les vendes van recular un 14%. De fet, l'any passat Bèlgica va superar Alemanya com a primer destinació de les exportacions de cava, amb 30 milions d'ampolles. El Regne Unit es va situar com a tercer mercat de destinació, amb un total de 26,8 milions d'ampolles, un 3,87% menys.

A pesar de la tendència general a la baixa, alguns mercats europeus importants van registrar alces. És el cas de França, que va comprar prop de 9 milions d'ampolles, un 20,7% més. El president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet, va destacar en aquest sentit que França consumeix el doble de cava del que importa l'Estat espanyol de xampany.

Pel que fa a l'evolució del mercat interior, aquest va caure un 0,80% l'any passat fins als 86,1 milions d'ampolles. Després de la forta caiguda entre el 2010 i el 3013, quan el mercat es va encongir un 15%, les vendes s'han mantingut força estables en els últims anys. Amb tot, Bonet va fer una valoració positiva de l'exercici, tot destacant que el sector del cava ha crescut en més de 20 milions d'ampolles en la darrera dècada: “Veiem una dent de serra que creix més aviat cap amunt i que dóna tranquil·litat que el sector està prou fort gràcies a l'estructura familiar.”

Mercat interior feble

A pesar del lleuger descens de les expedicions, els elaboradors de cava van sumar l'any passat una facturació de 1.079 milions d'euros, fet que va suposar un augment del 2,3% respecte del 2015. El sector ha posat el focus a augmentar el pes de les categories de més qualitat —reserva i gran reserva— per situar-les en el 20% del total. L'any passat van sumar un 12%. Destaca que els caves de reserva i gran reserva estan creixent sobretot als mercats exteriors, mentre que baixen a l'interior. Respecte a la debilitat d'aquest mercat interior, Bonet va reconèixer l'impacte arrossegat del boicot del 2005 i de la crisi econòmica, tot i que augura una millora.

Una altra aposta del sector és el cava ecològic, que va sumar ja 4 milions d'ampolles el 2016. L'any passat es va tancar amb un total de 6.374 explotacions i 235 empreses elaboradores de cava. Només el 4% de la producció és fora de Catalunya.

LES FRASES

Veiem una dent de serra que creix més aviat cap amunt i que dona tranquil·litat que el sector està prou fort gràcies a l'estructura familiar
L'exportació és un dels pilars que va compensant i consolidant el mercat
Pere Bonet
President del consell regulador del cava


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona