Economia

Oliu: “Les incerteses legals estan encarint les hipoteques”

El president del Sabadell diu que el sector tem la nova llei i trasllada el cost del risc als compradors de pisos

Aquest any el preu dels crèdits ha crescut 0,4 punts

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, va culpar ahir el que va definir com a “incertesa jurídica“ del progressiu encariment de les hipoteques, ja que, va assegurar, el sector està traslladant als clients la previsible afectació de costos que comportarà la nova legislació. “Sigui com sigui, amb la reforma de la llei hipotecària que es preveu, els preus s'apujaran”, va insistir, ja que “la banca detecta cada cop més cost del risc” en aquesta àrea de negoci, que també s'ha vist molt perjudicada per la polèmica de les clàusules sòl.

Oliu s'explicava així davant la premsa en la convocatòria als mitjans que va fer com a acte previ a la celebració, aquesta tarda, de la junta general d'accionistes de l'entitat vallesana. I quantificava l'empitjorament de les condicions de les hipoteques, que ja s'està produint en els diferencials que apliquen als interessos, que, de mitjana, han desembocat en un increment del preu final des crèdits d'unes quatre dècimes des del gener.

Tant el president com altres alts càrrecs del banc van admetre que han rebut una quantitat “rellevant” de reclamacions a causa de les clàusules sòl de les seves hipoteques després de la sentència del Suprem que corroborava el dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però Oliu va insistir que no hi ha “cap sentència ferma” contra les seves clàusules, encara que sí algunes de “desfavorables”. El banquer va insistir per enèsima vegada a defensar el redactat dels seus crèdits hipotecaris i la “transparència” amb què s'han comunicat als seus clients, amb la majoria dels quals, va remarcar, està arribant a “acords comercials” per resoldre el conflicte.

Operació de reforç

Pel que fa a les perspectives de creixement, Oliu va recordar que la recent venda als Estats Units del Sabadell United Bank, la seva filial de banca comercial als EUA per 1.025 milions de dòlars al grup Iberiabank, ha estat una bona operació que millora un punt percentual la ràtio de capital del Sabadell, que passa de cop del 12% al 13%. Preguntat per si aquesta injecció de liquiditat podria desembocar en una nova adquisició en algun dels mercats on el grup té projectes de creixement, com ara el Regne Unit o Mèxic, on té més perspectives de rendibilitat, Oliu va descartar-ho i va definir la situació actual del banc com “en mode conservador” i centrat en la integració de TSB, l'última compra al Regne Unit.

LA FRASE

Fa cinc anys, a les arques de l'Estat no hi havia diners per fer inversions, i això no es va explicar bé
josep Oliu
president del banc sabadell

El “gest” de Rajoy és “positiu, però no suficient”

“El gest de Mariano Rajoy és positiu, però només és això: un gest.” Amb aquestes paraules es referia Josep Oliu a la promesa del president del govern espanyol de destinar 4.200 milions en inversions a Catalunya a fi de rescabalar el descontentament ciutadà i mirar de desactivar el procés sobiranista. Per Oliu, la visita i les paraules de l'executiu espanyol són un bon inici, tot i que per problemes d'agenda no va poder assistir personalment a l'acte de dimarts. No obstant això, segons ell, “potser ara els catalans podem començar a entendre que hi ha un interès per acostar posicions”. Confirmant la seva línia habitual a l'hora de parlar de política assegurant que és un tema en el qual no vol entrar, va subratllar que un impuls per a la resolució de les dissidències seria que les inversions es concretessin, malgrat que això pugui representar “sacrificis” per a altres territoris, fent al·lusió a les queixes de fora de Catalunya. A part d'assenyalar que fa cinc anys l'Estat “no podia afrontar aquestes despeses perquè no hi havia diners a les arques” i que això “no es va explicar bé”, pel banquer cal que ara es vegi que es prioritzen solucions als dèficits estructurals com ara a rodalies i el corredor mediterrani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona