Economia

La UGT alerta que un de cada quatre autònoms gironins ho és per necessitat

El sindicat calcula el nombre de treballadors per compte propi en més de 61.000 persones

Alerta que entre 3.000 i 4.000 són falsos autònoms

La UGT calcula que a les comarques de Girona hi ha unes 61.000 persones que treballen com a autònoms, una xifra que representa un 12% del total de Catalunya. Tot i que aquesta xifra, segons va comentar ahir el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, és molt bona, no ho és quan “a la demarcació hi ha entre 3.000 i 4.000 falsos autònoms” i quan almenys un de cada quatre autònoms són persones que han optat per aquesta via “per necessitat” i com a última alternativa després de quedar-se a l'atur.

La secretària general de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Sandra Zapatero, va assegurar que la majoria dels autònoms que es veuen obligats a ser-ho acaben tancant la seva empresa en menys de dos anys, quan s'acaben els avantatges de la tarifa plana, que permet descomptes en la quota mensual.

Ja siguin treballadors autònoms, obligats o “falsos”, el sindicat reclama un nou marc legal per a aquests treballadors, que “incentivi l'emprenedoria” i que permeti pagar una quota d'autònoms que vagi en funció dels ingressos del treballador. En aquest sentit, Zapatero va proposar tres trams de cotització; el primer, que prevegi una quota molt baixa per als autònoms que no arribin al salari mínim interprofessional. “Això permetria generar feina de qualitat, que és el que interessa”, va comentar. El segon tram seria per als treballadors que no superin els 40.000 euros de benefici i que són el gran gruix dels autònoms gironins (un 75% del total).

La CTAC va demanar que aquests paguin el que està estipulat actualment, que és una quota d'uns 280 euros. Finalment, un sector més reduït, que correspon a autònoms amb ingressos superiors a 40.000 euros. En aquest cas, el sindicat proposa que paguin el doble de la quota estipulada.

Les mesures, però, van més enllà. També exigeixen més flexibilitat fiscal en relació amb les desgravacions i la deducció de les despeses. Reclamen que es puguin desgravar la llum o el lloguer de la casa en aquells casos en què la feina es faci habitualment des del domicili particular. També proposen millorar les jubilacions. “Un autònom cada mes ha de pagar una quota que no el protegeix gairebé de res, si a sobre ha de fer front a la jubilació, es fa molt difícil”, va detallar la responsable de la CTAC.

Per sectors, el que lidera el nombre d'autònoms és el dels serveis, amb 40.300 treballadors registrats, sobretot a l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Gironès, a conseqüència de la temporada estival. Això fa que es tracti d'un sector molt estacional i que molts treballadors es donin de baixa a finals d'any. A molta distància hi ha la construcció (9.075) i la indústria (6.709). Tot i que ha crescut els darrers anys, l'agricultura continua sent el sector amb menys autònoms (3.200).

Falsos autònoms

Pel que fa als falsos autònoms –treballadors donats d'alta com a autònoms però que fan el mateix treball que un assalariat–, Zapatero va dir que “han anat proliferant” en els últims anys, i va assegurar que des de la CTAC lluitaran contra les empreses que “s'aprofitin d'aquesta situació per reduir costos” i que denunciaran “la mercantilització de les relacions laborals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA