Economia

Territori

La Noguera i el Pallars Jussà es comprometen amb el cel del Montsec

Els municipis de la reserva turística Starlight del Montsec donen continuïtat a l'adhesió al manifest de la Palma signat ara fa 10 anys

Vint-i-quatre representants dels municipis de la zona Starlight de la comarca de la Noguera i del Pallars Jussà, encapçalats pels presidents dels dos consells comarcals, van signar al Parc Astronòmic del Montsec (PAM) la renovació a l'adhesió a la Declaració de la Palma, impulsada per la Unesco, l'Organització Mundial de Turisme (OIT) i la Unió Astronòmica Internacional (UAI), que es va signar en aquesta illa de l'arxipèlag canari fa ja deu anys amb l'objectiu d'impulsar la ciència i la seva divulgació, sobretot en els petits municipis, i per reclamar la importància de preservar el cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles.

Aquest compromís va permetre a la zona del Montsec adquirir, l'any 2013, la certificació de reserva de destinació turística Starlight, catalogació que, segons Carlos García, vicepresident del Consell Comarcal de la Noguera, “ha permès que el territori s'hagi convertit en un referent espanyol i europeu pel que fa referència a l'astroturisme”.

Amb la renovació, en el manifest es pretén renovar la certificació Starlight i afegir-hi la de qualitat del cel fosc (Sky Dark) que atorga la International Dark Sky Association (IDA).

Per obtenir aquesta nova certificació, els municipis hauran de tenir un control estricte de l'enllumenat públic per tal de reduir com més millor la contaminació lumínica de tota la reserva Starlight i de tots els municipis pròxims al Centre d'Observació de l'Univers.

En aquest sentit, Carlos García va manifestar que ja s'estava realitzant un inventari del tipus d'il·luminació d'aquests municipis, els quals la majoria ja havien modificat els seus enllumenats.

Per la seva banda, Concepció Cañadell i Contastí Aranda, presidents dels consells comarcals de la Noguera i del Pallars Jussà, respectivament, van destacar la importància del Parc Astronòmic del Montsec (PAM) a l'hora de fomentar i difondre l'astroturisme arreu de l'Estat i, de retruc, donar a conèixer el territori.

Eloi Bergós, vicepresident de la Diputació de Lleida, es va manifestar en la mateixa línia que els seus homòlegs en els consells durant la seva intervenció.

Estrena de la nova projecció audiovisual

Els representants institucionals assistents a l'acte de signatura van poder gaudir, en primícia, de la projecció de Som estrelles, el nou espectacle-pel·lícula del planetari OPEN 3D l'Ull del Montsec, en què l'espectador descobreix, viatjant en el temps, que estem fets de materials generats a les estrelles.

La pel·lícula s'estrenarà per al públic general, avui, al Centre d'Observació de l'Univers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona