Economia

Sector fruiter

La dolçor de la golden de Tornafruit guanya el premi a la millor poma

La primera edició del concurs vol promocionar aquesta fruita en un context de baixos preus

UP reclama més ajuts per a la retirada de la fruita dolça

L'empresa Tornafruit de Tornabous ha estat distingida amb el I Premi Internacional a la Millor Poma Golden, convocat per JARC-COAG i que té l'aval de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). L'objectiu és que el consumidor també valori el sabor de la fruita a l'hora de comprar-la. Un total de 14 pomes es van presentar en aquesta primera edició del certamen: 12 procedents de Catalunya i dues d'altres zones de l'Estat. Un panell d'experts de l'IRTA va seleccionar les cinc finalistes. La poma golden guanyadora és la més dolça de les que aspiraven al premi, però també destaca “pel seu elevat sabor i per una textura equilibrada, sucosa i crocant”, segons la investigadora del subprograma de postcollita de fruites i hortalisses de l'IRTA, Gemma Echeverría. El president de Tornafruit, Josep Maria Solà, ha explicat que l'Urgell està especialitzat en la producció de la poma, sobretot golden. Entre els factors que fan possible obtenir un excel·lent producte, ha situat “el clima, la temperatura i la marinada, a més d'una terra calcària que permet que l'aigua s'escoli”. L'empresa, que compleix mig segle, està satisfeta amb aquest reconeixement “de bandera”, ja que “així ho podrem explicar als nostres nets”, ha afirmat Solà.

D'altra banda, l'empresa l'Horta de Barbens ha obtingut una placa distintiva com a guanyadora del tast popular que es va fer el 24 de març passat a Lleida, amb la participació de representants del sector, els quals van haver de valorar el gust i sabor de les cinc pomes finalistes. El responsable de l'empresa del Pla d'Urgell, Josep Maria Lahuerta, ha aprofitat la distinció per fer una crida als consumidors perquè tinguin present que “la poma de Lleida té un molt bon sabor i textura i és d'una excel·lent qualitat”.

El president de JARC-COAG a Lleida, Joan Carles Massot, ha explicat que el certamen va sorgir arran de la situació de baixos preus que viu el sector fructícola en general i el de la poma en particular. El premi aspira a promocionar la poma i a fer saber al consumidor que els productors “estan fent les coses bé”. La segona edició del concurs es podria ampliar a altres varietats.

LA FRASE

La poma guanyadora té un elevat sabor i una textura equilibrada, sucosa i crocant
Gemma Echeverria
INVESTIGADORA DE L'IRTA

Els preus de retirada, més baixos

Unió de Pagesos (UP) ha demanat a la Comissió Europea que l'increment dels preus de retirada de fruita dolça per fer front a la crisi generada pel veto rus incorpori els imports previstos al juny del nou reglament de l'OCM de productes agraris. I és que el preu màxim previst per l'OCM per a retirada de poma és de 24,16 euros per 100 quilos, mentre per a nectarines és de 37,82 i per a préssec, 37,32. En canvi, el preu de retirada previst per la CE és de 16,98 per a pomes, 26,90 per a nectarines i 26,90 per a préssecs. UP demana celeritat a les institucions europees per tal que es puguin començar a fer servir els nous preus de retirada. El sindicat fa aquesta petició després que el comissari europeu d'Agricultura, en resposta a una carta enviada pel sindicat, expliqui que els preus acordats per la CE s'aplicaran el juny vinent, i els de l'OCM no seran efectius per a les noves quotes del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona