Economia

El cas Bankia jutjarà Rato i Acebes, però no Ordóñez

Trenta exdirectius completen el banc dels acusats i la meitat ja estan condemnats per les targetes ‘black'

L'exgovernador del Banc d'Espanya i la CNMV en queden fora i el fiscal no hi recorre en contra

El cas Bankia, que jutjarà la sortida a borsa de l'entitat sorgida de la fusió de Caja Madrid amb la valenciana Bancaixa, asseurà finalment al banc dels acusats 32 exdirectius, però no els gestors dels supervisors de l'operació, com ara el governador del Banc d'Espanya a proposta del PSOE, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, i els gestors de l'àrbitre de la borsa, la CNMV. Entre els que seran jutjats sobresurt Rodrigo Rato, expresident de Bankia, l'exvicepresident José Luis Olivas i l'exconseller delegat Francisco Verdú, i consellers de renom com ara l'exministre Ángel Acebes.

La meitat de la trentena d'acusats en el cas Bankia ja van ser condemnats pel cas de les targetes black i ara s'enfronten a delictes de falsedat en els comptes anuals dels exercicis 2010 i 2011, i de frau als inversors a l'hora d'incloure dades falses en el full de sortida a borsa del juliol del 2011. El delicte de frau a inversors està penat amb un màxim de sis anys de presó, i el de falsejament comptable té penes de fins a quatre anys.

En la resolució judicial, però, el magistrat Fernando Andreu acorda eximir de responsabilitat Fernández Ordóñez, el governador del Banc d'Espanya que va beneir el debut borsari de Bankia i que un quinquenni més tard ha arribat a admetre davant el jutge que a ell li va tocar “enterrar els morts, la sortida a borsa de Bankia i el no sé què”. Malgrat que fins i tot l'inspector del Banc d'Espanya José Antonio Casaus va alertar en diversos correus interns de les falsedats comptables en què navegava Bankia, el jutge creu que Fernández Ordóñez i Javier Aríztegui –subgovernador del supervisor bancari– han de ser exclosos de la causa.

A partir de la resolució judicial d'ahir, el fiscal i les 44 acusacions particulars i populars personades en el cas disposen d'un mes per sol·licitar que s'obri el judici oral o bé que la causa sigui sobreseguda. En el cas de la fiscalia, que és la que més interessada hauria d'estar en la recuperació del diner públic destinat al sanejament de Bankia perquè representa l'Estat –i, per tant, el conjunt dels contribuents–, es dona la paradoxa que de moment ja ha comunicat que no recorrerà contra l'exculpació del Banc d'Espanya i la CNMV en la causa.

Entre els 32 processats, un dels que més han lluitat per ser eximit de culpa és Ángel Acebes, el ministre de l'Interior de José María Aznar entre el 2002 i el 2004 i secretari general del PP del 2004 al 2008. Acebes, que va arribar a Bankia el 2011 sense cap experiència en el sector bancari, havia al·legat que el seu aterratge era posterior a la sortida a borsa, però el jutge Andreu l'ha desoït.

LA XIFRA

32
processats pel cas Bankia s'asseuran finalment al banc dels acusats, entre ells Rato, Olivas i Acebes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona