Economia

El govern reactiva les promocions de pisos públics

Farà 98 habitatges públics de lloguer a preus assequibles a Barcelona, el Masnou i Rubí

A més l'Incasòl cedeix 13 milions d'euros per comprar pisos als bancs i se superaran els 500 enguany

El govern tornarà a fer promocions d'habitatge públic. Després d'uns anys marcats per la manca de pressupost, la desaparició dels ajuts del ministeri i l'augment del parc públic via els acords amb les entitats financeres, ara la Generalitat reactiva de nou les grues per fer habitatge social. Ho van anunciar ahir la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, qui va destacar la importància d'aquest pas que ha costat –la darrera promoció pública es va fer el 2014– “i que per fi arriba”.

En aquesta primera fase el govern destinarà 6,6 milions d'euros a quatre promocions de 98 habitatges, situats a Barcelona (20 al barri del Carmel i 16 al del Polvorí), el Masnou (36 habitatges a l'avinguda Joan XIII) i Rubí (26 pisos a Can Sant Joan). El govern preveu la licitació de les obres l'any que ve i entregar els pisos el 2019. Abans convocarà els concursos per a totes les promocions excepte la del Masnou, que ja té projecte, i ho farà, va explicar Rull, aplicant els criteris de qualitat que s'inclouran a la futura llei de l'arquitectura que el Parlament preveu aprovar abans de l'estiu.

De moment no s'ha concretat el preu de lloguer que tindran aquests habitatges, però des del govern s'explica que la mitjana del parc públic que gestiona se situa actualment entorn dels 175 euros mensuals.

L'executiu va triar la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a Barcelona per fer la presentació, una tria amb intenció ja que preveu que aquest pla “serveixi també per reactivar el sector”, va destacar Borràs. Tot i que de moment només hi ha sobre la taula aquest centenar d'habitatges, la intenció del govern, van explicar ahir Rull i Borràs, és que tingui continuïtat amb noves promocions els propers anys.

A més d'aquesta reactivació de l'obra nova, però, el govern intensificarà enguany la seva estratègia de compra de pisos a les entitats financeres provinents d'execucions hipotecàries. La Generalitat va aprovar al 2015 (i estarà vigent fins al 2021) el dret de tempteig i retracte per tenir preferència en la compra d'aquests pisos i des d'aleshores n'ha comprat 601 amb una inversió de 33 milions d'euros provinents dels ingressos per l'impost dels pisos buits. Enguany la previsió del govern era destinar 18,5 milions d'euros a la compra de 350 pisos, però ahir el govern també va anunciar que l'Incasòl transferirà 13 milions d'euros més a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per intensificar aquestes compres. Així l'executiu preveu poder afegir uns 250 habitatges més a les compres a bancs i superar així el mig miler.

El parc públic se situa ara en els 14.500 habitatges de lloguer.

LA XIFRA

31
milions d'euros
es destinaran aquest 2017 a la compra de pisos provinents d'execucions hipotecàries

Pendents de l'índex de referència

Mentre el govern anuncia que tornarà a fer promoció pública es manté el retard en el futur índex de preus del lloguer, que l'executiu preveia tenir a punt a finals del març passat. De moment, però, l'executiu està fent proves amb el sector per acabar d'ajustar l'índex i ara com ara no hi ha una data clara per a la seva aprovació. Un cop es tiri endavant, però, també caldrà veure fins a quin punt els municipis on comenci a funcionar aquest índex (el govern ha dit que seran vora d'una desena però no ha especificat quins) estaran disposats a oferir incentius fiscals als propietaris que publiquin ofertes amb preus ajustats a l'índex. Aquest mecanisme de referència serà, en tot cas, purament informatiu i no pas obligatori per als propietaris. A banda del vistiplau del sector, el govern també estudia com pot vehicular la seva aprovació per no acabar al Constitucional ja que part de les competències són estatals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona