Economia

Un estudi reivindica el “valor ocult” del sector agrari

La Fundació Món Rural desgrana que l’impacte directe del sector primari és de 1.948 milions d’euros però que les externalitats positives que se’n deriven superen els 8.000 milions d’euros

Les superfícies agrícoles i forestals representen el 90% de tot el territori de Catalunya però, paradoxalment, tan sols un 1,6% de tota la població ocupada té la seva feina en el sector primari. L’any 2001 era un 2,6% del total dels treballadors. Les expectatives no fan preveure un canvi de dinàmica a curt ni a mitjà termini.

La Fundació del Món Rural (FMR) va presentar ahir l’actualització de les dades d’un ambiciós estudi que quantifica en termes econòmics les funcions socials i ambientals que el sector agrari aporta a la societat. Un impacte que, en termes de benestar, s’estima en 8.070 milions d’euros anuals. La xifra és fins a quatre vegades superior al valor econòmic directe que genera anualment l’activitat del sector pel que fa a producció d’aliments i matèries.

De fet, l’informe El valor ocult de l’activitat agrària a Catalunya constata el paper rellevant del sector agrari en termes de rendibilitat socioeconòmica, equilibri territorial i protecció mediambiental. En aquest sentit, posa de manifest que l’impacte directe del sector primari és de 1.948 milions d’euros però les externalitats positives que se’n deriven superen els 8.000 milions d’euros.

Per valorar aquestes externalitats es té en compte, per exemple, el valor de la conservació de la biodiversitat del territori, la disponibilitat de recursos hídrics, la prevenció de la degradació del sòl, la prevenció d’incendis forestals o la mitigació del canvi climàtic.

Durant la presentació de l’informe, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va valorar la importància de quantificar de manera rigorosa l’impacte del món rural. El director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, va destacar que la missió de la presentació de les dades ha estat “establir mecanismes facilitadors de reflexió i anàlisi sobre les externalitats positives del món agrari”, un fet que no només contribueix a enfortir i reconèixer la tasca del sector en tots els àmbits, sinó que també representa l’esperonament necessari per “concretar accions i establir línies de treball comunes entre tots els actors implicats”. “Un país amb futur necessita un sector agrari potent i amb pagesos i pageses”, va afegir. També el geògraf i meteoròleg Francesc Mauri va fer una contextualització temàtica posant èmfasi en la importància del món rural per a la sostenibilitat del país.

LA XIFRA

90%
de la superfície de Catalunya és terreny agrícola o forestal. Només dona feina a l’1,6% dels treballadors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA