Economia

De Guindos lamenta el ‘nanisme’ de les empreses

El Ministeri d’Economia prepara un document de propostes per augmentar les dimensions de les companyies, que creu excessivament petites

Les exportacions han ajudat a sortir de la crisi, diu

Al ministre d’Economia del govern espanyol no li agraden les dimensions de les empreses del país. Luis de Guindos va lamentar ahir a Sitges, durant la seva intervenció en la XXXIII Reunió del Cercle d’Economia, que l’empresa espanyola “és molt petita si la comparem amb la de països del nostre entorn, massa petita”, i això té conseqüències, entre d’altres, en la seva competitivitat i millora. El ministre va assegurar davant d’un auditori d’empresaris i directius de grans corporacions que el departament que dirigeix presentarà un informe “en els pròxims dies i setmanes” al gabinet de ministres “que està dins de l’estratègia de l’OCDE i de la CE” per fer que les dimensions de les empreses espanyoles variïn a l’alça. A Catalunya, el teixit empresarial està integrat en un 99,5% per empreses petites i mitjanes, les anomenades pimes.

“Tenim una escala molt reduïda i això té implicacions, entre d’altres, en aspectes com ara les exportacions, la internacionalització, el govern corporatiu, l’accés al finançament o la innovació”, va assegurar i va sentenciar: “Aquí tenim un problema.” “Hem d’intentar incrementar l’escala de les empreses espanyoles”, va aconsellar.

Segons va explicar el ministre d’Economia i Competitivitat, si el teixit empresarial espanyol fos similar en dimensions al britànic, el producte interior brut (PIB) espanyol seria 7,5 punts superior a l’actual. “Si es comparés amb les dimensions mitjanes de les empreses europees, el salt del PIB seria de 3,5 punts addicionals”, va assegurar.

Amb tot, el ministre també es va referir en la part estrictament econòmica del seu discurs a la recuperació, “que ja dura tres anys i mig i esperem que duri cinc anys més”, va dir. Per De Guindos, el creixement de l’economia espanyola durant l’època postcrisi s’ha basat en gran mesura en les exportacions de béns i serveis, que “han transformat el model de creixement econòmic” del país, segons va dir. L’altra gran fita, explicava, va ser la creació de 650.000 llocs de treball. “I el fet més important és que això és sostenible en el temps”, va dir.

De Guindos va destacar que “Europa està vivint un dels millors moments des de l’inici de la crisi, el 2008”, tot i destacar que hi ha riscos, entre aquests el Brexit. El ministre d’Economia va insistir en la integració europea, principalment en els àmbits polític, financer, econòmic i fiscal, i va assegurar que les més grans conseqüències del Brexit les viurà el mateix Regne Unit, que ja ha registrat en el primer trimestre un creixement menor de l’esperat. “Quin empresari hi invertirà fins que no conegui quin serà l’estatus final de la relació del Regne Unit amb el seu principal soci comercial, que és la UE?”, es va preguntar. Per De Guindos és probable que en els pròxims anys es visquin moments de tensió, però va assegurar que la sort és que “els Vint-i-set estem units i ens continuarem mantenint units”, va dir.

Preguntat pels empresaris sobre qüestions com ara l’opa d’Atlantia sobre Abertis, el ministre va assegurar que són “qüestions privades”, però que el govern farà “el millor per a l’economia espanyola”.

LA FRASE

Tenim una escala molt reduïda i això té implicacions en exportació o innovació
Luis de Guindos
Ministre d’Economia espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona