Economia

LA CRÒNICA

El cava desembarca a la ciutat de Girona

La Confraria del Cava de Sant Sadurní ha homenatjat la ciutat de Girona. Ho va fer divendres investint d’honor el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que amb el reconeixement es compromet a partir d’ara a “promocionar, enaltir i defensar el cava on vagi”. A més de Puigdemont, la confraria va nomenar confrares de mèrit l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president del Girona FC, Delfí Geli; el director de l’edició de Girona d’El Punt Avui, Jordi Grau; la presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens; el periodista i escriptor Salvador Garcia-Arbós; el restaurador Pere Massana, la capitana del CB Uni Girona, Noemí Jordana, i el director del Diari de Girona, Jordi Xargayó.

“Girona està de moda; amb un Temps de Flors multitudinari que mostra el patrimoni magnífic envoltat de flors, una gastronomia immillorable, unes comarques de mar i muntanya de somni, uns clubs de futbol i bàsquet guanyadors i fins i tot teniu un president de la Generalitat.” Així va lloar Girona el president de la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia, Antoni de la Rosa i Torelló, que va reconèixer que tot i que aquesta era la primera vegada que “aterraven” a la ciutat ho havien fet en dos actes: un, el primer cap de setmana de Temps de Flors, on van repartir 5.000 copes de cava de vint-i-cinc marques de cava diferents, i divendres, amb el nomenament de les nou “personalitats de la societat gironina” com a nous confrares del cava. L’acte que es va celebrar al CaixaForum de Girona. Hi van assistir representants de l’empresariat, la política, l’esport i la cultura gironina, entre els quals hi havia el llibreter Guillem Terribas, que lluïa amb orgull la Creu de Sant Jordi que la Generalitat li va atorgar a principi d’aquest mes. L’acte es va acabar amb un sopar.

El nomenament va ser molt solemne. Encapçalats per l’estendard de la confraria, els membres del consell capitular van entrar a la sala on se celebrava l’acte tot lluint una capa verda, un barret de copa i la medalla de la confraria i, per fer-ho encara més oficial va sonar de fons l’himne de la institució: “Turons i plans de vinya verdosa, coves lluentes de vins d’or fi; la saltirona bombolla xopa la terra de Sant Sadurní.”

El mestre de cerimònies va cridar les persones que havien de ser investides i dos membres del consell capitular els van posar la capa verda, els van servir una copa de cava que es van haver de beure sencera davant del públic. Tot seguit, se’ls va mostrar el pergamí amb el jurament que van haver de repetir un a un: “Jo, juro ésser fidel al cava, defensar-lo i enaltir-lo en tot lloc i en tot moment com a lleial confrare dels Vins de Cava Sant Sadurní.” Seguidament, un membre els va imposar la medalla i el president de la confraria els va investir amb l’espasa dama o cavaller confrare.

Tots i cadascun dels nous confrares van dedicar unes paraules d’agraïment. Puigdemont també. El president de la Generalitat va felicitar la confraria per “aquest maridatge encertat entre cava, flors i Girona” i va recordar que la ciutat “té la cultura del gust”, sap valorar la bona gastronomia i lluita per l’excel·lència i la qualitat. Va comentar que el cava serveix per celebrar triomfs esportius com el del Girona, que “ens ha donat alegries però alguna decepció històrica”, però que ara està “a punt, molt a punt, de treure’ns l’espina”. Puigdemont va acabar la intervenció assegurant que a Catalunya “l’esperen grans celebracions” que “estaran acompanyades de bon cava”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona