Economia

NOGAY NDIAYE

Crida per Lleida- CUP, Campanya Fruita amb Justícia Social

Carta a l’alcalde de la Granja d’Escarp

Benvolgut Manel Solé, alcalde de la Granja d’Escarp.

Ens hem vist obligades a redactar aquesta carta arran de les darreres declaracions que va fer a la premsa i que van quedar recollides en diferents mitjans. Amb relació a les seves paraules li hem de fer dues recomanacions. Primer li recomanem que abans de titllar públicament els temporers de treballadors administrativament ineptes i desconeixedors de la diferència entre salari brut i salari net, tingui en compte que vostè, com a alcalde d’un poble que no arriba ni als mil habitants i que cada estiu des de fa vint anys necessita al voltant de cinc-cents temporers per a la campanya de la fruita, el seu ajuntament encara no ha tingut temps de trobar una solució a la problemàtica de l’habitatge. Si a més vol oferir formació als treballadors del camp tingui en compte també que no són els únics que en necessiten.

La segona recomanació que li fem en aquest sentit és que abans de parlar obertament sobre legislació i sobre si els pagesos estan obligats o no a oferir allotjament, dediqui uns minuts a explicar la legislació a alguns agricultors, perquè estaria bé que, després de seixanta jornades treballades, els temporers del camp no sortissin amb cinc jornades cotitzades a la Seguretat Social. També podria oferir espais d’informació als temporers i als contractadors perquè coneguin els drets i obligacions: contractes, habitatge, salut laboral, serveis socials, etc.

Com a últim apunt volem deixar clar que segons la normativa vigent, tot temporer que estigui empadronat a 70 km o més del camp on ha d’anar a treballar, el pagès que el contracta està obligat a oferir-li un allotjament, un allotjament digne. I ja que parlem d’això, abans de concloure permeti’ns que ens prenguem la llibertat d’explicar què és un allotjament, ja que sembla que precisament a la Granja d’Escarp, com es pot apreciar fent un simple tomb pel poble, hi ha alguns que no ho tenen clar. Un habitatge digne és aquell que compleix les normes de seguretat –no està mig enderrocat, ni declarat en ruïnes–, és aquell que compleix els cànons d’habitabilitat i salubritat –per exemple, estar dotat de foses sèptiques i desguassos amb els seus respectius lavabos, disposar d’aigua corrent i corrent elèctric– i si pot ser, amb una mica de decència, moralitat i humanitat, que no sigui la residència habitual d’animals com gossos, cavalls i porcs durant la resta de l’any. Estaria bé que igual com s’indigna per la situació dels pagesos s’indignés per la situació dels temporers i dediqués esforços a millorar les seves condicions.

Nosaltres apostem per l’agricultura, però la d’un model que no es dediqui a explotar éssers humans, ni a acaparar terres i treball dels pagesos, sinó una agricultura que es dediqui a produir aliments amb justícia social i que permeti viure dignament a pagesos i temporers. A la Granja d’Escarp i arreu hi ha pagesia que treballa bé i respecta els drets laborals, però quan surten a la llum els casos en què no és així vostè com a alcalde hauria de ser el primer interessat a denunciar-los i no sortir al pas amb declaracions en contra dels temporers que s’han atrevit a alçar la veu en defensa de quelcom tan bàsic com la dignitat humana.

El convidem a apuntar-se a la campanya de la fruita amb justícia social. Destriem les males praxis i premiem els qui ho fan bé. Totes hi sortirem guanyant!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona