Economia

empresa

subministrament elèctric

Front comú perquè la indústria tingui xarxa elèctrica tancada

El sector químic, les institucions i els grups parlamentaris consensuen a Tarragona el text d’una proposició de llei

Baiget diu que la iniciativa suposaria per a la indústria un estalvi de fins al 20% de la seva factura elèctrica

El sector industrial, les institucions tarragonines i els grups amb representació parlamentària –excepte el PP– han unit esforços per presentar una proposició de llei per regular les xarxes tancades de distribució d’electricitat. Una mesura que permetria que el sector industrial, especialment les empreses del sector químic, puguin disposar d’un subministrament elèctric a un preu més competitiu. De fet, els comportaria “un estalvi en els costos” energètics d’entre el 15 i el 25%, segons el conseller d’Empresa, Jordi Baiget, que ahir va assistir a una reunió convocada a l’Ajuntament de Tarragona per consensuar el text perquè es pugui presentar com a proposició de llei i per sumar el major suport possible a la proposta, amb més garanties de superar el tràmit parlamentari. A l’acte també hi van prendre part l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Josep Francesc Font; alcaldes, diputats i senadors per Tarragona i representants de les empreses i els agents econòmics de la demarcació.

El mateix Ballesteros va anunciar que es convocarà una cimera d’alcaldes del territori per donar suport a la iniciativa: “Avui s’ha posat sobre la taula la proposició de llei perquè el nostre polígon petroquímic tingui la competitivitat que es mereix”, va dir.

L’objectiu comú és, doncs, fer front als elevats costos de l’energia. El conseller Baiget va destacar la importància de poder establir xarxes tancades de distribució d’electricitat a la indústria, mitjançant la transposició de la directiva europea 72/2009: “Hem de donar elements de competitivitat a la indústria i un dels més importants és el cost de l’energia”, va dir. Per ell, a més, “aquesta injecció de competitivitat directa retornaria al territori amb més inversió”.

Les xarxes tancades són sistemes de distribució d’energia elèctrica per a zones geogràfiques molt petites i amb una forta interrelació entre els seus membres –com en el cas de la indústria química i petroquímica–, que passen a compartir les infraestructures de connexió amb la resta de xarxa elèctrica i que regulen, entre ells, el seu funcionament. Aquesta fórmula permet reduir els costos energètics per a tot el conjunt. Per Ballesteros, la proposició “no perjudica les elèctriques, ni té efectes negatius sobre el pressupost, ni els ingressos ni despeses, i difícilment pot ser vetada per part del govern espanyol”. Igualment, pel president de l’AEQT és important “fer pinya” per demanar els canvis al govern espanyol”: “Avui estem més a prop d’aconseguir-ho.”

LA FRASE

Seria una injecció de competitivitat al sector i, alhora, retornaria amb més inversió i riquesa
Jordi Baiget
Conseller d’Empresa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona