Economia

Altres fronts oberts

2011
Fiança i restauració.
El 2011 el TSJC va declarar insuficient la fiança –de 600.000 euros– que la Generalitat havia posat al Cogulló i va exigir un pla de restauració arran d’una denúncia de l’advocat sallentí Sebastià Estradé, mort l’any passat. Ara està xifrada en 17 milions, dels quals Iberpotash “n’ha dipositat la meitat”, denuncia Prou Sal, que afegeix que no “encara hi ha cap pla de restauració”.
2016
Un ajut potser encobert.
Europa investiga si el tapament del runam de Vilafruns –pagat amb diner públic– trenca el principi de “qui contamina paga”.
2012
La competència actua.
Unión Salinera Española diu que Iberpotash no compleix les normes com la resta d’empreses i que això la beneficia en el mercat.
2014
Condemnats tres exdirectius.
L’Alzina i Montsalat van denunciar el 1997, un any abans que l’empresa passés a Iberpotash, la salinització de pous i aqüífers. El judici es va fer el 2014. Es va condemnar tres exdirectius a restaurar el dany ambiental i a dos anys de presó, que després es van rebaixar a un any i sis mesos i finalment a cinc mesos. L’empresa té l’obligació de reparar el dany ambiental.
2013
Autorització ambiental de Sallent.
El TSJC l’anul·la per incompliment urbanístic, perquè argumentava que no es va fer una avaluació dels impactes ambientals suficient i per no aplicar mesures correctores de la salinització. Havia estat atorgada per la Generalitat el 2008. El 2015 el Suprem rebutja els recursos de Generalitat i empresa. La sentència és ferma i ja no es pot recórrer.
2015
Càrrecs imputats.
El jutjat de Manresa imputa per presumptes delictes contra el medi ambient i prevaricació els alts càrrecs de Medi Ambient Josep Enric Llebot, Assumpta Farran i Jordi Agustí, i José Antonio Martínez Álamo (foto, va deixar ICL l’any passat) i Lluís Fàbregas d’Iberpotash. La denúncia la va posar la CUP de Sallent. Pendents de ser cridats pel jutge.
2013
Estradé porta el cas a la Unió Europea.
L’advocat denuncia l’Estat espanyol a la Comissió Europea per la “inactivitat” de la Generalitat a l’hora de fer front als incompliments mediambientals de l’activitat extractiva d’Iberpotash. També posa de manifest una “presumpta tolerància de l’administració” amb l’empresa. La Comissió Europea ho admet a tràmit el 2014. Està pendent de resolució.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona