La Borsa
Més valors
Economia

procés sobiranista

Catalunya, amb l’estatus actual, no arribaria al nivell de deute públic de referència en 30 anys

L’informe de l’Autoritat Fiscal assenyala que només les corporacions locals han reduït l’endeutament als nivells fixats per la llei d’estabilitat pressupostària

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha previst que Catalunya reduirà el seu deute públic fins el 32,4% el 2020 (el primer trimestre d’enguany s’ha situat en el 35,2%), segons les dades que es recullen en el seu Observatori del Deute del primer trimestre de 2017, que s’ha publicat aquest dilluns.

Segons l’AIReF, l’administració catalana no aconseguirà arribar al nivell de deute públic de referència (situat en el 13% per a les comunitats autònomes en la llei d’Estabilitat Pressupostària) en els propers 30 anys, igual que passa amb Múrcia, el País Valencià i Castella-la Manxa. Per contra, Canàries, Madrid i el País Basc podrien complir amb aquest nivell el proper 2020. Només el subsector de les corporacions locals ha estat capaç d’arribar al valor de referència ja el 2016, segons l’Autoritat Fiscal.

L’estudi de l’AIReF mostra que la ràtio de deute sobre el PIB per al conjunt de les administracions públiques s’ha situat al 100,4% en el primer trimestre del 2017, un punt percentual per sobre del tancament de 2016, tot i que vuit dècimes per sota del primer trimestre de 2016.

Segons l’Autoritat Fiscal, tots els subsectors contribuiran a disminuir la ràtio de deute en els propers quatre anys. Gairebé el 50% d’aquesta reducció es deuria a l’evolució en el subsector de les comunitat autònomes. El creixement del deute en el primer trimestre del 2017 es concentra en el conjunt de l’administració central i el Fons de la Seguretat Social.

L’Observatori indica també que el conjunt de les administracions públiques no arribarà a l’objectiu de deute públic fixat per la llei d’Estabilitat Pressupostària en el 60% del PIB en els propers 20 anys. Per últim, des de principis de 2016 s’ha evidenciat una disminució en la taxa de creixement de la participació de les comunitats autònomes en els mecanismes de finançament de l’Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Moody’s adverteix que l’aplicació del 155 “podria augmentar la crisi i afavorir encara més les tensions separatistes”

L’agència no modifica les qualificacions de Catalunya i Espanya, però alerta que el conflicte pot afectar-les negativament

LONDRES
 
economia

Tesla obre una botiga permanent al centre de Barcelona

Barcelona
 
economia

Pastas Gallo també trasllada la seu fora de Catalunya

Barcelona
 
economia

Banc Sabadell es ven la seva plataforma hotelera per 630,7 milions

Barcelona
 
francesc cabana
Quadern d’economia

Productes molt diversos

 
opinió

Prima de risc i negociació

Economista
 
economia
port de barcelona

El port de Barcelona tanca el trimestre de més activitat

Barcelona
 
economia
trasllats de seus

Codorníu trasllada la seva seu social a La Rioja

barcelona
 
turisme
balanç

Més visitants internacionals fan cap a Olot

Olot