Economia

treball

estudi

Majoria de treballadores a les cooperatives de casa nostra

La presència femenina, però, baixa en el nombre de socis de les mateixes empreses, dirigides en un 66% per homes

Són dades ja definitives de la primera diagnosi que ha realitzat l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

S’han eliminat del cens les falses cooperatives i les que estan inactives

Un 56,3% dels treballadors de les cooperatives de la Catalunya Central són dones. La xifra contrasta amb el nombre de socis de les mateixes cooperatives, on la presència femenina baixa fins a un 34% contra el 66% de presència masculina. En total, les cooperatives de la regió donen feina a 1.221 persones. Són dades ja definitives de la primera Diagnosi de les Empreses de l’Economia Social i Solidària que ha dut a terme el recentment creat Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Bernat Marquilles, que és membre de l’equip de la cooperativa L’Arada i que ha coordinat i elaborat el treball, destaca altres xifres significatives que ha permès contrastar l’estudi, com ara el nombre total de cooperatives i la seva antiguitat. Per esbrinar-ho, ha calgut –expliquen els seus autors– “fer un filtratge per eliminar del cens les cooperatives que estan inactives i les anomenades falses cooperatives”. Fet això, el nombre total de cooperatives a la Catalunya Central ha resultat ser de 157, “i no les gairebé 200 que s’havia apuntat provisionalment en un primer moment o que donen altres fonts”. Això sí, si s’hi sumen les 51 societats laborals, el nombre total d’empreses de l’economia social i solidària puja fins a 208.

En una segona fase de la diagnosi, és previst que el document també incorpori “associacions, fundacions, centres especials de treball, empreses d’inserció i altres fórmules que també poden incloure’s en un sentit ampli dins l’economia social i solidària”.

Pel que fa a l’antiguitat, la diagnosi apunta que 57 de les 157 cooperatives de la Catalunya Central –o sigui, més d’una tercera part– han estat constituïdes en els últims 10 anys. Només 10 tenen més de 50 anys d’antiguitat. Pel que fa a la distribució territorial, el Bages i Osona són, en tant que les comarques més poblades, les que tenen més cooperatives, 62 i 48, respectivament. A l’Anoia n’hi ha 17; al Berguedà, 15; al Solsonès, 9, i al Moianès, 6. Per sectors, destaca la indústria, amb un 36% del total, seguida de l’agricultura i la ramaderia, amb un 14%.

La facturació, pendent

La dada que no s’ha pogut acabar d’afinar, segons han explicat els redactors, és la de la facturació de les cooperatives, ja que només 60 de les cooperatives enquestades van voler respondre quina facturació tenien. La falta de fonts fiables també ha impedit, de moment, fer comparacions amb altres regions del país o bé entre sectors de la mateixa Catalunya Central.

Difondre el model

La diagnosi es va presentar la setmana passada a Santa Maria d’Oló, al Moianès. El de la Catalunya Central és un dels deu ateneus que hi ha al país, nascuts el desembre passat en el marc del programa Aracoop del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Entre els objectius dels ateneus hi ha la difusió del model de cooperativisme com a fórmula empresarial per a la creació o reconversió d’empreses i l’acompanyament a aquelles persones, entitats o empreses que vulguin fer el pas cap a l’economia social i solidària.

Bages i Osona, comarques amb més empreses

Les comarques del Bages i Osona, que són les més poblades, són també les que més cooperatives tenen, 62 i 48 respectivament. A l’Anoia n’hi ha 17; al Berguedà, 15; al Solsonès, 9 i al Moianès, 6.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona