Economia

El govern activa la renovació a les cambres

Aprova un decret que permet convocar eleccions mentre acaba d’ajustar l’avantprojecte de la nova llei

El govern va desbloquejar ahir la renovació dels òrgans de govern de les cambres de comerç catalanes amb l’aprovació d’un decret llei que permetrà activar els processos d’eleccions a partir de l’octubre, tal com preveu fixar l’Estat. Els actuals equips de govern ja fa tres anys que es troben desfasats respecte del seu mandat, que és per quatre anys, però la convocatòria d’eleccions estava bloquejada en espera que s’aprovi la nova llei catalana de cambres. En tot cas, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Xavier Gibert, en declaracions a El Punt Avui, rebutja que amb aquest decret es vulgui “aparcar” l’aprovació de l’avantprojecte de llei: “No es pretén substituir la llei, però hem de reconèixer que la llei se’ns ha demorat més del compte.”

El decret adequa la llei catalana del 2002 als canvis establerts en el nou marc estatal aprovat fa tres anys respecte de la composició del ple, i n’afegeix d’altres. Entre ells, establir en un màxim de 60 els membres del ple (abans podien arribar als 69), i donar entrada a vocals representants de les empreses que aportin més diners a la cambra, una opció que tampoc estava recollida en la llei del 2002. A més, s’ajusta el percentatge de membres designats a proposta de les patronals, que abans estava en un 15% i ara queda en un 10% perquè, explica Gibert, es redueix també el nombre total de membres en el ple. El decret estableix, a més, que un mínim de dos terços dels membres seran designats per sufragi universal d’entre representants de diferents sectors econòmics representats a cada cambra, si bé cada institució podrà establir un pes major si ho vol en el redactat dels nous reglaments. De fet, aquesta és la tasca que han de fer ara les cambres i per això tot fa pensar que serà ja l’any que ve quan es convoquin les eleccions. El mandat dels presidents passa de tres a dos.

Partides econòmiques

Respecte de l’avantprojecte de llei de cambres, Gibert explica que s’ha avançat molt respecte de la situació de bloqueig de fa uns mesos, quan les cambres es van rebel·lar especialment per la composició del ple de la futura Cambra General de Catalunya: “Ningú queda satisfet al 100%, però diria que hem arribat a un equilibri de conformitat entre la presència de les cambres i la presència empresarial”, explica Gibert. A més, el govern preveu en aquest avantprojecte partides de finançament associades a les funcions de caràcter públic que duguin a terme les cambres: “Les funcions públiques han de tenir suport econòmic per garantir-les”, hi afegeix.

Les funcions públiques que facin les cambres han de tenir suport econòmic per garantir-les
Xavier Gibert
secretari d’empresa i competitivitat
Amb el decret no es pretén substituir la llei, però hem de reconèixer que la llei se’ns ha demorat més del compte


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona