Economia

Societat

Venent claus des de fa més d’un segle

La ferreteria Furriols de Vic és reconeguda pels seus 150 anys d’història

Vuit comerços centenaris de la Catalunya central, distingits

Clàudia Furriols assegura que si ella no hagués continuat el negoci familiar de la ferreteria Furriols de Vic no hi hauria hagut cap daltabaix, però qui sap si el comerç fundat per Agustí Furriols Serra, el qual el 1863 ja apareixia identificat com a “latonero”, hauria arribat a la sisena generació. Dedicat a la indústria d’aixetes i articles de llautó, Agustí Furriols va establir-se en un edifici de la plaça Major, on la botiga va perviure fins que va traslladar-se –aquest setembre farà onze anys– a un local molt més gran i lluminós de mil metres quadrats (i mil més de magatzem) al polígon Sot dels Pradals de Vic. “Fer aquest pas era inevitable, perquè l’edifici de la plaça no reunia les condicions; veníem i no sé com veníem. Fèiem servir els pisos buits de magatzem i teníem cinc magatzems més perquè les coses no hi cabien”, explica la Clàudia. “Tenir-ho tot amagat, sense aparador ni poder-ho ensenyar, és un mal negoci”, hi afegeix el seu pare, Josep Furriols, que amb tres més dels set germans que són fa rutllar la ferreteria.

L’entrada de la Clàudia al negoci, fa uns quatre anys, va suposar donar una empenta digital al comerç i informatitzar els milers de referències que venen, algunes de la marca comercial Optimus. “És un món molt masculí, tant pels venedors com pels clients”, explica, ja que aquests últims són, en un 70%, aproximadament, industrials. “El particular es nota més en moments puntuals, com ara a l’estiu pels accessoris de jardí o per Nadal”. La ferreteria Furriols, que té disset treballadors, ven a Osona, el Ripollès, la Cerdanya i la Garrotxa, i alguns clients, asseguren, venen de l’època del besavi Agustí o de l’avi Josep Furriols, l’esposa del qual, Maria Rosa Anfruns, amb 81 anys, encara passa hores a la botiga.

Amb més de cent anys

La ferreteria Furriols va ser ahir un dels establiments amb més de cent anys de vida i activitat ininterrompuda al servei del comerç reconeguts en els dissetens Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i als Establiments Centenaris de la Generalitat. Dels 35 guardons lliurats a negocis amb tradició, vuit eren de la Catalunya central. En la categoria de 150 anys d’història es van distingir, a més a més de la ferreteria Furriols: Can Nogué (Vic); la Casa Climens i la farmàcia M. Sala (Cardona); el forn de pa Ca la Xata (Capellades), i el forn de pa Cal Boix (Santpedor). En la categoria d’establiments amb un segle de vida es va guardonar Alfons Panadès (Vic) i la pastisseria Fidel Serra (Anoia).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona