Economia

Nou pas per ampliar el runam del Fusteret de Súria

La Comissió d’Urbanisme emet un informe favorable perquè considera que la petició d’Iberpotash s’adapta a les normes subsidiàries del municipi

L’empresa podrà ocupar 15 hectàrees més

Urbanisme veu compatible l’ampliació que Iberpotash ha sol·licitat per al runam salí del Fusteret de Súria perquè considera que la petició s’adapta a les normes subsidiàries del municipi. La Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central, duta a terme ahir a Manresa, va emetre un informe de compatibilitat favorable que delimita l’espai nou que podrà ser ocupat: 15 hectàrees, 11,65 de les quals corresponen estrictament al runam i les altres són per a camins perimetrals i serveis.

L’ampliació del runam del Fusteret forma part del pla Phoenix i ha de permetre a l’empresa continuar abocant mentre desenvolupa i posa en marxa les noves plantes de sal –una ja està operativa– que han de permetre –juntament amb altres projectes– arribar a zero residus d’aquí a quatre anys, segons la previsió amb la qual treballa la companyia. L’ampliació també servirà perquè Súria pugui acollir sal de Sallent, tenint en compte les limitacions que el TSJC va fixar per al Cogulló.

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va remarcar que no es tracta de nou sòl per a runams, sinó d’uns terrenys que ja estaven declarats com a aptes per acollir material salí dins les normes subsidiàries de Súria. Iberpotash no els havia utilitzat encara, però davant la necessitat que té ara ha començat la tramitació per poder-los fer servir. Es tracta d’un tràmit que requereix una declaració d’impacte ambiental, que recau sobre la Direcció General de Qualitat Ambiental, que és l’òrgan que ha sol·licitat a Urbanisme l’informe per saber si el que vol fer l’empresa s’adapta a la normativa. A banda, Qualitat Ambiental també ha sol·licitat valoracions a altres departaments, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua. Quan els tingui tots, emetrà un pronunciament. El d’ahir va ser, doncs, un pas més en la tramitació que ha d’acabar amb l’ampliació.

Última ampliació

En tot cas, serà la darrera ampliació que es farà en runams. Un cop donat aquest permís, ja no quedarà més sòl apte per acollir escombreres a la comarca, va indicar Serra. El director general també va explicar que amb l’ampliació el Fusteret tindrà una vida d’entre 12 i 14 anys. Tot i això, va especificar que “cal tenir en compte que a mesura que Iberpotash implementi les mesures [del Pla Phoenix] cada cop s’abocarà menys”. I hi va afegir: “Haurà d’arribar un punt que ja no hauran d’abocar, sinó que hauran de començar a fer disminuir els runams.”

LA XIFRA

14
anys
és la vida del Fusteret amb l’ampliació, tot i que Serra va dir que Iberpotash cada cop haurà d’abocar menys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona