Economia

L’economia ja està a nivells precrisi però falla en treball

El vicepresident del govern recorda que el creixement és “robust i diversificat”

El 2017 es podria tancar a l’alça

Malgrat que no tots els vents van ser a favor, l’economia catalana es va comportar l’any 2016 millor que en els últims exercicis i va recuperar nivells previs a la crisi amb un “creixement robust i diversificat”, segons va explicar ahir el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, durant la presentació de l’informe anual de l’economia catalana 2016. Així, el producte interior brut (PIB) català va créixer un 3,5% i es va enfilar fins als 223.629 milions d’euros, prop de set milions més que el valor màxim de la sèrie històrica, registrada l’any 2008. “La crisi ha estat devastadora, amb conseqüències duríssimes, però comença a ser evident que la nostra economia ha estat capaç de trobar un camí de creixement sostenible, diversificat i robust”, va dir Junqueras. A més, el departament estima que les previsions per al 2017 seran superiors, en vista de les xifres recollides fins ara, i se superaran els 232.000 milions.

Amb tot, la part negativa de tot plegat correspon a l’ocupació, que va presentar un volum un 11% inferior a la del 2007, la qual cosa es tradueix en uns 438.000 llocs de treball menys ara que abans. “Tot i que hi ha hagut una millora notable, continuem tenint problemes en ocupació”, va reconèixer el vicepresident. La conselleria d’Economia preveu que la taxa d’atur se situarà entorn d’un 11,6% a final del 2018 i que l’ocupació creixerà aquest any un 2,7%, amb vora 86.000 nous llocs de treball, i un 2,4% l’any 2018, amb 76.000 llocs més. Això sí, l’“intens procés de creació d’ocupació” es dona en un context de “moderació salarial”, amb un creixement d’un 0,1% dels costos laborals.

Segons l’informe, tots els components de la demanda van contribuir a la recuperació econòmica, amb un increment destacat del consum a les llars (2,7%) i de la formació bruta de capital (5,2%).

LA XIFRA

11,6
per cent
és la taxa d’atur que la conselleria d’Economia estima que hi haurà a finals del 2018. Ara és d’un 15%.

Una economia oberta i la clara empenta de la indústria

Catalunya és cada vegada més una economia oberta a l’exterior, una qualitat que es va accentuar amb la crisi, quan les empreses es van agafar a l’exportació com a la taula de salvació. El seu superàvit comercial va arribar als 27.000 milions d’euros l’any 2016, esdevenint el tercer més elevat del conjunt de països de la UE. Les exportacions de béns i serveis van augmentar un 4,1% el 2016, però en camps com ara les exportacions d’alt contingut tecnològic la xifra es va disparar fins a un 8,9%.

Altres sectors, com ara l’alimentació, el motor i la indústria química, que lideren les vendes a l’exterior, van registrar uns increments d’un 57% si es comparen els nivells del 2009 i del 2016. “El creixement és més robust i equilibrat, fonamentat en una economia més oberta”, resumia ahir Junqueras.

En comparació amb els anys previs a la crisi, és dona un creixement econòmic de base sectorial ampla, més diversificat i no tan concentrat en sectors com ara la construcció. De fet, el 2016 destaca el gran creixement de la indústria, d’un 4%, tot i que també es consolida la recuperació de la construcció, que va millorar un 3,2% (contra el -0,1% d’un any abans).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona