Economia

Un estudi conclou que a finals del 2019 Girona recuperarà l’ocupació d’abans de la crisi

La memòria econòmica del Consell de Cambres afirma que aquest any repunta la confiança empresarial de les empreses de la demarcació de Girona

La memòria econòmica de Catalunya que elaboren el Consell de Cambres i Banco Santander afirma que si es mantenen les tendències actuals les comarques gironines recuperaran a finals del 2019 els nivells d’ocupació que tenien abans de la crisi. El sector de serveis –turisme i comerç– és ara per ara el que crea més llocs de treball, però, segons va explicar ahir la directora de l’estudi, Carme Poveda, “cal veure quina evolució tindran la indústria i la construcció”. “L’any passat, a les comarques gironines, la indústria va crear 1.500 llocs de treball, que cal destacar perquè són contractes més estables i amb sous una mica més alts”, va explicar la directora de l’estudi. En la construcció es van crear l’any passat 921 nous llocs de treball. El treball constata que el nombre d’aturats el 2016 es va reduir en més de 5.000 persones, la quarta baixada anual consecutiva, “però la xifra d’aturats (44.419) és encara un 77% superior a la xifra del 2007”.

La memòria recull que el 2016 va ser un bon any per a l’economia gironina. D’entrada, l’anàlisi ja subratlla que el valor afegit brut (VAB) de la demarcació va créixer un 3,9%, “la xifra més positiva des de l’inici de la crisi”. Si aquest percentatge es trasllada en xifres absolutes, això vol dir que l’any passat l’activitat econòmica de la demarcació va generar més de 18.700 milions d’euros. Un valor que gairebé s’equipara amb el que l’economia de la demarcació de Girona va registrar el 2008, és a dir, abans de l’entrada de la crisi.

Segons la memòria econòmica de Catalunya, la construcció, la indústria i el turisme gironins van liderar la recuperació durant el 2016. No només al territori, sinó en alguns casos –com és el cas de la construcció d’habitatges– també arreu del país. “La indústria gironina, per segon any consecutiu, presenta la millor evolució de les quatre demarcacions catalanes”, conclou la memòria.

Entre altres coses, gràcies a l’empenta dels mercats exteriors, perquè durant l’any passat les exportacions gironines van créixer un 3,3% (i es va arribar als 4.794 milions d’euros). Una alça que es va situar, percentualment, un punt per sobre de la mitjana catalana (que va tancar l’any amb un creixement de les exportacions d’un 2%).

Pel que fa a l’habitatge, la memòria recull que Girona “lidera la recuperació residencial a Catalunya, juntament amb Barcelona”. A la demarcació, l’any passat es van iniciar 14,7 habitatges nous per cada 10.000 habitants (a Barcelona van ser 11,5, a Lleida 7,6 i a Tarragona 6,7). A més, el treball també remarca que a la demarcació gironina “és on més augmenta aquesta ràtio d’un any per l’altre”. Ara bé, la directora de la memòria també recorda que aquestes dades s’han de posar en relació, perquè actualment s’està construint “només un 5%” del que es feia abans de la crisi.

Bon comportament gràcies al turisme i la indústria

L’estudi també constata la importància del sector turístic a la demarcació. “El nombre de turistes allotjats en hotels ha assolit un màxim de 3,4 milions a la marca turística de la Costa Brava, un 4,3% més que l’any anterior; i lamarca Pirineu, on s’inclouen tres comarques gironines, també ha registrat un avenç important (12,5%)”, subratlla l’anàlisi.

La bona marxa de l’economia gironina el 2016 també es trasllada al 2017. L’estudi recull “el bon comportament del mercat laboral” entre gener i juny, empès pel turisme i el dinamisme industrial, i també es fa ressò de l’opinió dels empresaris.

Aquí és on la memòria subratlla que “repunta la confiança de les empreses” de la demarcació. De fet, analitzant les percepcions de cara al tercer trimestre de l’any, els empresaris de Girona són els més optimistes de Catalunya pel que fa a l’evolució de l’economia. “L’indicador de confiança empresarial (ICH) de les empreses de la demarcació assoleix un màxim històric i, a més, supera el valor de la mitjana catalana per cinquè trimestre consecutiu”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona