Economia

Pagesia

La collita de poma caurà un 8% a les comarques de Lleida

Les pedregades i les gelades tardanes de la primavera l’han afectada, mentre que creix un 3% la producció de pera

S’espera un descens de collita també a la resta de productors europeus, que n’afavoriria una recuperació

La collita de fruita de llavor començarà d’aquí a pocs dies, i no serà gaire diferent en quantitat de la de l’any anterior. Les previsions del Departament d’Agricultura i Afrucat són d’un descens del 7% en el cas de la poma, amb una producció catalana situada en les 284.790 tones. Pel que fa a la pera es preveu un lleuger increment de producció, de l’1%, amb un total de 139.970 tones produïdes.

La superfície de poma s’ha incrementat lleugerament el darrer any, però la primavera no ha estat bona per a aquesta fruita, així que no s’ha acabat traduint en l’esperat increment de collita. Les pedregades i les gelades tardorenques dels darrers mesos n’han escurçat la producció. Són les grans productores de poma del país, però enguany també són les més afectades pel descens: s’hi preveu collir unes 202.090 tones, un 8% menys que el 2016. El descens també afectarà la collita gironina (-2%), la segona amb més producció, i la tarragonina (-3%). S’augmenta producció a les comarques de Barcelona (9%).

Pel que fa a la pera, es preveu que a les comarques de Ponent se’n collirà un 2% més, fins a les 134.570 tones. La collita gironina s’escurçarà força, d’un 29%, a causa de les arrancades, l’escassa floració i la meteorologia; i se’n colliran 3.530 tones.

Respecte als preus, Manel Simón, director general d’Afrucat, ha explicat que cal esperar a les dades a nivell europeu i mundial. De moment, apunten a un descens de producció a la resta d’Europa, que apuntarien a fins un 50% en el cas de Polònia, segons les darreres dades de la Federació de Cooperatives. Tot i que fa un mes els estocs de Golden –el 70% de la producció de poma– eren de 60 milions de quilos i el mercat estava saturat, des d’Afrucat es confia en la bona marxa de la sortida de producte de les càmeres, que deixarien l’estoc a zero abans de començar la nova campanya. Això indicaria una campanya de fruita de llavor més positiva que la passada. A banda, des d’Afrucat s’apunta que el descens del 7% en poma pot significar la recuperació del mercat, segons Joan Serentill, que també ha remarcat la recuperació de superfície a Catalunya i la reconversió variental. Per contra, en pera cal incrementar els calibres per recuperar mercat i per obrir-ne de nous, ha afirmat Serentill.

Augmentar el consum

La directora general d’Agricultura, Teresa Masjuan, ha recordat que aquest mes han iniciat una campanya de foment del consum de fruita fresca, de temporada i de proximitat, dirigida en especial a les famílies. El consum de fruita fresca està estancat, i la campanya posa el focus en els beneficis que suposa el consum de fruita per a una dieta equilibrada i saludable.

LA XIFRA

202.090
tones
de pomes es colliran a les comarques de Lleida de les 284.790 del global català.

LA XIFRA

134.570
tones
de peres es colliran a les comarques de Lleida. El total català és de 139.970 tones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat
L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida