Economia

municipal

lloguers socials

Ciutat Vella llogarà locals buits a preu protegit

L’Ajuntament subhastarà 14 baixos de titularitat municipal perquè s’instal·lin activitats de proximitat al districte

Vol crear una bossa de lloguer social per al petit comerç i iniciatives de col·lectius vulnerables

L’Ajuntament de Barcelona llogarà locals comercials a Ciutat Vella a preu protegit per fomentar l’ocupació de baixos buits i reforçar el teixit comercial i econòmic de proximitat. La idea és crear una bossa de locals que s’adjudicaran amb arrendaments per sota del preu de mercat, com els pisos socials, per combatre la desertització i el monocultiu comercials al districte. D’entrada, el consistori farà concursos per adjudicar 14 locals municipals. La previsió és subhastar els vuit primers la tardor vinent i que aixequin la persiana a principi del 2018. Els altres sis locals es preveu que estiguin disponibles com a màxim el 2019.

Aquest primer paquet, que l’Ajuntament ha batejat com a baixos de protecció oficial (BPO), es podrà ampliar gràcies als 1,3 milions d’euros del pla de barris del Raval Sud i Gòtic Sud destinats a adquirir nous locals en aquests àmbits de Ciutat Vella. El pla de desenvolupament econòmic (PDE) de Ciutat Vella 2016-2021 inclou també un programa de captació de locals buits privats per posar-los a disposició d’iniciatives de desenvolupament econòmic. El primer pas en aquest sentit serà l’elaboració d’un cens de locals tancats al districte, que es començarà a traçar al setembre, malgrat que el consistori ja està fent la prospecció d’una vintena de locals privats. En aquests casos, l’Ajuntament estudia dues línies de treball: la primera, fer d’intermediari entre els propietaris i aquells que aspirin a llogar els espais; la segona, incorporar-los a la bossa de BPO.

Les bases per a les adjudicacions dels locals protegits exclouen negocis de restauració, i distingiran entre dues tipologies d’activitats. D’una banda, les considerades necessàries per al veïnat perquè ofereixen productes i serveis bàsics. És aquest paquet el que inclourà comerços com ara una carnisseria i una ferreteria. De l’altra, activitats que, segons la terminologia del govern municipal, comportin “un impacte positiu en el desenvolupament econòmic i comunitari dels barris”. El consistori posa com a exemples d’aquest bloc, que en aparença té molt de calaix de sastre, “una cooperativa dedicada al treball de cures i impulsada per dones del districte”, un “espai de producció cultural arrelat al territori”, un “taller tèxtil dedicat a moda sostenible” o un “espai de cotreball sobre temes d’innovació digital”.

Per a la primera tipologia, el període de cessió serà de cinc anys, i per a la segona, de dos prorrogables un més. El 50% de la puntuació per poder accedir a un d’aquests locals dependrà de la viabilitat econòmica del projecte. També es valoraran especialment aquelles activitats que cobreixin mancances d’oferta detectades al barri i/o pertanyin als sectors estratègics que va marcar el PDE de Ciutat Vella. I es prioritzaran iniciatives que proposin compartir el local i les que siguin presentades per dones, joves sense estudis superiors, aturats de més de 45 anys, aturats de llarga durada i altres col·lectius en situació de vulnerabilitat social. Ser veí del districte i acreditar arrelament al territori i vincles amb el teixit social i comunitari també seran factors que facin sumar punts als aspirants a llogaters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona